Kansanopistot harkitsevat osakeyhtiötä

 

Kansanopistot haluavat turvata ammatillisen koulutuksensa opetus- ja kulttuuriministeriön ohjaamassa vapaan sivistystyön ja toisen asteen rakenneuudistuksessa. Ratkaisua haetaan osakeyhtiöstä.

− Yhtiöittämistä koskevassa selvityksessä on mukana 21 kansanopistoa ympäri maata, eli neljännes opistoista, kertoo asiaa selvittävä Pohjois-Savon Opiston rehtori Ensio Vatanen.

Hänen mukaansa kansanopistojen ammatillisen koulutuksen yksiköt ovat pieniä, eivätkä vastaa ministeriön tavoitteita omavaraisista yksiköistä. Suuruuden logiikalla etenevässä rakenneuudistuksessa ne ovat siksi uhattuina.

− Jos kansanopistot haluavat tehdä asioita yhdessä tai hakea ylläpitämislupia, osakeyhtiömalli on hyvä. Selvitykseen osallistuvissa opistoissa on valtaosa kansanopistoissa järjestettävästä ammatillisesta koulutuksesta, Vatanen sanoo.

Ammatillisen koulutuksen osuus vaihtelee opistoittain. Pohjois-Savon Opistossa sitä on yli puolet koulutuksista, Lahden kansanopistossa kuudennes.

Synergia tuo säästöjä

Rehtori Vatanen uskoo, että osakeyhtiö toisi synergiaetuja opetuksen kehittämiseen, suunnittelemiseen ja laatutyöhön.

− Jos haluamme olla vakuuttavia ministeriön suuntaa, on kyettävä näyttämään, että osaamme järjestää koulutusta taloudellisesti. Silloin tulee tarkasteluun, millä henkilöstöllä sitä tehdään.

Henkilöstöjärjestelyt ovat mukana selvityksessä.

− Omaa ajatteluani on, että osakeyhtiössä ei voi olla 21 rehtoria. On kuitenkin ennenaikaista ottaa kantaa siihen, millaisia henkilöstöjärjestelyitä osakeyhtiö vaatisi, Ensio Vatanen sanoo.

Tuloksia saadaan alkutalvesta

Selvityksen tuloksia odotetaan helmikuun aikana.

− Sen jälkeen kukin opisto tekee itse päätöksensä mukaan lähtemisestä. Jos osakeyhtiö toteutuu, olemme Pohjois-Savon Opistossa valmiita viemään siihen myös vapaan sivistystyön, Vatanen sanoo.

Ammatillisen koulutuksen uudet toimiluvat haetaan ministeriöltä ensi syksynä. Silloin on mahdollisen osakeyhtiönkin määrä aloittaa toimintansa. Osakkaiksi siihen tulisivat kaikki mukaan lähtevien opistojen omistajat.

The post Kansanopistot harkitsevat osakeyhtiötä appeared first on Souli.