Kesäyliopisto puhaltaa koulutustaan pilveen

 

Yleissivistävä koulu sai viime viikolla  EduCloud-pilvipalvelun. Kun pilotti avattiin, vapaassa sivistystyössä kyseltiin, ”miten pitkään meidän pitää odottaa”.

Eipä kauaakaan, vastaa rehtori Miia Äkkinen Vaasan kesäyliopistosta.

− Kehitämme Snellman-kesäyliopiston kanssa sähköistä toimintaympäristöä, jolla helpotetaan materiaalien jakamista ja lavennetaan verkkokurssien valikoimaa.

Rahoituksen hanke saa Opetushallituksen laatu- ja kehittämishankeavustuksista.

Johtamistaidon mooc paketissa

Käytännössä pilvipalvelun rakentaminen on sen systematisoimista, mitä muutenkin tehdään. Jotkut Vaasan kesäyliopiston opettajat ovat jakaneetkin kurssimateriaaleja omilla tunnuksillaan verkossa.

Pilvi pullistuu

  • EduCloud-palvelu kasvaa seuraavaksi ammatti- ja korkeakoulutuksen suuntaan, lupaa projektipäällikkö Jarkko Moilanen opetus- ja kulttuuriministeriöstä.
  • Toistaiseksi pilotti palvelee perusopetuksen ja lukion rehtoreita.
  • Kiinnostuitko? Seuraa EduCloudia verkossa ja Twitterissä: @educloudallianc

− Kehittämällä kurssialustan haluamme tarjota helpon mahdollisuuden niillekin, joille tämä ei ole aikaisemmin tuttua, Äkkinen sanoo.

Konsanaan uutta ovat sen sijaan avoimet, massoille suunnatut verkkokurssit. Maailmalla moocit ovat ilmiö, meille vasta tulossa. Tammikuussa kokeillaan avoimen ammattikorkeakoulun ”Johtamistaidoilla menestykseen” -moocia.

− Toteutamme pilottina niin sanotun laajennetun Mobie Zine -ratkaisun, joka on käyttäjätunnuksilla suojattu kevyt oppimisympäristö, kertoo Snellman-kesäyliopiston rehtori Soili Meklin.

Vaasalaiskollega muistuttaa, että kesäyliopiston vahvuus ovat pienet, keskustelevat ja pohdiskelevat opintoryhmät, joilla on opiskelijoiden myötä vahva yhteys työelämään.

− Erityisesti haluamme selvittää, osaammeko luoda mooceja, joissa rikastamme verkko-opetusta ja oppimista vapaan sivistystyön perinteisillä vahvuuksilla.

Pilveen omilla ehdoilla

Enintään kymmenhenkisen, matalan hierarkian organisaation ei ole rehtoreiden mielestä mahdollista eikä mielekästä siirtyä yhtä järeisiin verkko-oppimisjärjestelmiin kuin yliopiston. Kesäyliopiston opiskelijoille ei esimerkiksi luoda omia opiskelijanumeroita tai tunnuksia oppilaitoksen verkkopalveluihin eivätkä opettajat ole henkilökuntaa vaan freelancereita, jotka tekevät opetussopimuksen kesäyliopiston kanssa.

Miia Äkkinen uskoo, että pilvipalvelu haastaakin aikuiskouluttajat oppimaan toisiltaan.

− Miten saada pedagogiset tieto- ja viestintätekniset käytännöt ja kokemukset sähköisistä oppimateriaaleista ja verkko-opetuksesta ja oppimisesta leviämään opettajien kesken, kun ei työskennellä saman työnantajan palveluksessa? hän kysyy.

Kuva: Zelfit / Scandinavian StockPhoto

Aiemmin Soulissa:

Koulutus pujahti pilveen

The post Kesäyliopisto puhaltaa koulutustaan pilveen appeared first on Souli.