Kielipelaaja

 

− Jos jotain päätän, sen myös teen, myöntää Tuomas Sammelvuo.

Se on helppo uskoa. Ammattiurheilijaksi, saatikka Suomen menestyneimmäksi lentopalloilijaksi ei tulla lepsulla työmoraalilla.

Viime vuonna peliuransa päättänyt Sammelvuo nousi samana vuonna Suomen miesten lentopallomaajoukkueen päävalmentajaksi.

PERIKSIANTAMATTOMUUS on kantanut hedelmää paitsi pelikentillä myös opinnoissa. Peliura vei savolaisurheilijaa muun muassa Italian, Ranskan, Venäjän ja Japaninkin liigoihin. Mies otti heti alussa tavoitteekseen opetella jokaisen asumamaansa kielen.

− Kielitaito oli minulle avain paikalliseen kulttuuriin ja verkostoihin, mutta myös tapa arvostaa uutta kotimaata, kielifriikiksi tunnustautuva urheilija kertoo.

Kielirepertuaari on sittemmin karttunut englannin lisäksi ranskalla, italialla, venäjällä, puolalla ja japanilla. Sammelvuo pokkasi lokakuun alussa Suomen kieltenopettajain liiton Vuoden kieliteko -palkinnon. Palkinto tuli monipuolisen kielitaidon puolustamisesta.

Palkittu itse on otettu kunnianosoituksesta:

− Olen mielelläni puhunut julkisuudessa kielitaidon tärkeydestä, koska haluan motivoida ihmisiä kieliopintojen pariin.

Venäjä on haastavuudessaan Sammelvuon lempikieli. Italiaa tulee puhuttua päivittäin töissä apuvalmentajan kanssa.

Tuomas Sammelvuo

  • ikä: 38
  • kotipaikka: Kuopio
  • työ: Suomen miesten lentopallomaajoukkueen päävalmentaja

ENSIN HANKITAAN oppikirja. Päntätään kielioppia ja sanastoa, luodaan perusta. Seuraavassa vaiheessa kieltä käytetään arkitilanteissa pelottomasti omien kykyjen mukaan aina kun siihen on mahdollisuus. Siinä Sammelvuon hyväksi havaitut askelmerkit uuden kielen pariin.

Istumalihaksia ja sinnikkyyttä uuden oppimiseen vaaditaan aina, mutta lopullinen motivaatio kumpuaa aidosta kiinnostuksesta ja palosta opittavaan asiaan.

Lukeminen on Tuomas Sammelvuolle luontainen oppimistapa. Kielioppikirjojen lisäksi päävalmentajan käsissä kuluvat erilaiset johtamisen oppaat. Vastuu reilun kahdenkymmenen maajoukkueurheilijan kehityksestä on suuri.

− Koen vahvasti, että valmentaja on opettaja, jolle vuorovaikutustaidot ovat ykkösjuttu. Ja itsekin samalla oppija.

The post Kielipelaaja appeared first on Souli.