Kielitaitotestit ruuhkautuvat

 

Seuraava tilaisuus testauttaa suomen kielen taitonsa kansalaisuutta varten on 8. marraskuuta. Helsingin aikuisopiston YKI-tutkinnon eli yleisen kielitutkinnon 72 paikkaa täyttyivät tälläkin kertaa hetkessä, kun ilmoittautuminen syyskuun alussa aukesi. Varasijalla odottaa 10 halukasta.

− Yleensähän kukaan ei peru osallistumistaan, joten ohjeistamme varasijan saaneita lisäksi katsomaan Opetushallituksen verkkosivuilta vapaita paikkoja ja ottamaan yhteyttä niihin, palvelupäällikkö Kaisa Kainulainen kertoo.

Tosin useimpien opistojen kohdalla on merkintä ”TÄYNNÄ”.

Kiinnostus ja tarve YKI-tutkinnoille on Kainulaisen mukaan valtava. Aikuisopisto järjestää kansalaisuuteen vaadittavan suomen kielen keskitason testin neljästi vuodessa.

− Pääkaupunkiseudun opiskelijat lähtevät hyvinkin kauas suorittamaan tutkintoa, jopa Ouluun asti. Joka päivä toimistoomme tulee vähintään yksi kysely YKI-tutkinnon ulkopuolelle jääneeltä.

Rajan takaa testiin

Opetushallitus (OPH) julkaisi vastikään raportin 20 vuotta täyttävästä YKI-tutkinnosta. Kaikkiaan tutkintoja on suoritettu lähes 80 000.

YKI

  • on aikuisten kielitaitotutkinto
  • mittaa käytännön kielitaitoa puhe-, kirjoitus- ja lukutilanteissa
  • on tarjolla yhdeksässä kielessä: englanti, espanja, italia, ranska, ruotsi, saame, saksa, suomi, venäjä
  • todistaa keskitasolla kansalaisuuden vaatimasta kielitaidosta
  • maksaa perustasolla 90 euroa ja keskitasolla 100 euroa.

− Järjestelmän lähivuosien haaste on tutkintopaikkojen riittävyys etenkin pääkaupunkiseudulla, opetusneuvos Tarja Leblay sanoo.

Suunnitteilla on YKI-tutkinnon sähköistäminen, joka purkaisi ruuhkia. Sen toteutumista toivotaan Savonlinnassakin: sikäläiseen Linnalan opistoon hakeutuu testattavia pääkaupunkia myöten.

− Säännöllisesti kokelaita saadaan myös Petroskoin ja Pietarin alueilta, kielten pääopettaja Päivi Harjusalmi kertoo.

Suomen testi on suosituin

OPH raportoi, että useampi kuin kolme neljästä osallistuu suomen keskitason testiin hakeakseen kansalaisuutta. Joka kolmannen äidinkieli on venäjä. Työssä on useampi kuin neljä kymmenestä.

Linnalassa keskitason testin suorittaa vuosittain 70−80 henkeä, useimmat suomen kielessä.

− Suurin ryhmä ovat maahanmuuttajat, sillä YKI on osa kotoutumiskoulutusta. Toiseksi suurin ryhmä ovat rauhanturvatehtäviin hakeutuvat, joiden on suoritettava englannin koe, Päivi Harjusalmi kertoo.

Kymmentä hämäläiskuntaa palveleva Wellamo-opisto ottaa 15 kokelasta YKI-tutkintoa kohti, koska kielistudioon ei enempää mahdu. Suomen kielen keskitasoon tulijoita olisi aina enemmän, kertoo tutkintoja koordinoiva Tarja Ahde Lahdesta.

− Mutta selvää on, että jos voisimme ottaa vaikka 50 tai 100, kaikki paikat täyttyisivät pääkaupunkiseudulta tulevilla.

Kuormittaa ja opettaa

Päivi Harjusalmen mukaan YKI-testien lisääntyvä suosio kuormittaa oppilaitoksia ja vaatii henkilöstöltä talkootyötä. Vastineeksi saa oppia kulttuurien kohtaamisessa ja kielenopetuksen kehittämisessä.

− Kielitutkintojen myötä opiston kielikurssit on sijoitettu taitotasoasteikolle, mistä hyötyvät tutkintoihin osallistumattomatkin. YKI on myös avannut opiston kielikoulutukselle näkymät kielitaidon nykyaikaiseen arviointiin ja eri kansalaisryhmien kielitaito- ja koulutustarpeisiin.

Kuva: Kimmo Brandt / Visit Helsinki

The post Kielitaitotestit ruuhkautuvat appeared first on Souli.