Kjære leser!

 

Du kan kalle det Web 2.0, sosiale nettverk eller sosiale medier. Det handler om brukerstyrt kommunikasjon på nett. Og du må være obs: Det er nesten det motsatte av en vanlig nettside.! Der er du selv redaktør for alt innhold og informasjonen er enveis, mens i de sosiale mediene gir du slipp på kontollen. Til gjengjeld risikerer du å treffe folk der de er, og du gir dem mulighet til å gi deg innspill, ideer, kommentarer og tilbakemeldinger. Det er en ny måte å kommunisere på. Og det er spennende!

Noen mener sosiale medier bare er en tidstyv. Det kan det selvfølgelig være – det er ikke noe problem å kaste bort noen timer på facebook, twitter eller youtube. Men i denne utgaven av DialogWeb kan du også lese om hvordan folkeopplysningen og voksenopplæringen bruker sosiale medier som en ressurs – og som en mulighet.

Søren Lerche underviser denne våren en klasse med 19-24 år gamle studenter i faget sociale medier og samfunn på Grundtvigs Højskole i Danmark. Les om han og hans syn på sosiale medier i et demokratisk perspektiv. I den svenske artikkelen utfordres forskeren og folkeopplyseren Ingemar Svensson på om folkeopplysningen i tradisjonell forstand er utdødd nå, når svarene på de fleste spørsmål finnes på google? Han mener heller at folkeopplysningen må se mulighetene som ligger i møter på nettet.

Og ser det ut til at flere og flere ser mulighetene i sosiale medier. I den finske artikkelen kan vi lese om Opistosta Käsin som er en håndarbeids og håndverksblogg, til inspirasjon for alle som vil lære mer, utvikle seg og finne et kurs som passer. I samme sjanger finner vi den Færøyske Facebookgruppen med 735 medlemmer, der det ivrig utveksles oppskrifter, erfaringer og nyttige tips. Fra Åland får vi lese om hvordan Handelskammeret bruker sosiale medier til å nå ut til yngre mennesker og rekruttere deltakere til sine kurs og møter. Og på Island bor Marta Helgadòttir som har drevet lesesirkel@ gjennom sin blogg i snart tre år. Henne kan du bli kjent med i den islandske artikkelen.

Og sånn totalt sett. Er det virkelig slik at folkeopplysningen er aktive brukere av sosiale medier? I følge surveyundersøkelsen som NORDINFO-gruppen gjennomførte i vinter svarer 70 prosent ja på dette spørsmålet. Les mer om undersøkelsen i den norske artikkelen. Og kanskje burde vi hatt en DW-blogg slik at du kunne lagt inn kommentarene dine også? Men så langt har vi ikke kommet i DW-redaksjonen ennå. Men sosiale medier er i rivende utvikling – også innen vår sektor. Så kanskje? Senere? Eller kanskje det ikke går så fort framover som vi tror? I Estland har de liten tro på at e-demokrati vil bli virkelighet med det første. Hva tror du?

Til tross for den tradisjonelle formen – uten kommentarmuligheter - håper vi du vil kose deg med artiklene i denne utgaven av DW. God fornøyelse!