Kolme pointtia uudeksi vuodeksi

 

Omaa hyväntahtoisuuttamme voimme koetella ruuhkissa, kun ostoskeskukset muuttuvat ostoshelveteiksi. Sitä koetellaan myös loppumattomissa keskeneräisissä jouluvalmisteluissa. Maailman epäjatkumoista ja rauhattomuudesta huolimatta huomaan silti kanssaihmisten käytöksessä kärsivällisyyttä ja vuoden lopun hyvän tahdon tunnelmaa.

Vaikka oma lapsuudenkotini ei ollut erityisen uskonnollinen, kotini jouluperinteisiin ovat aina kuuluneet jouluevankeliumi ja Enkeli taivaan -virsi. Kirkkoon on kuuluttu ja joulukirkossa käyty, koska se on ollut tapa.

Saman perinteen huomaan siirtäneeni lapsilleni. Meille joulusauna, Suomen Turun joulurauhan julistus, joulukirkko, evankeliumi ja jouluillallinen ovat osa kulttuuriperintöämme ja joulumeditaatiotamme.

Vuoden vaihtumisen juhliminen jatkaa juhlintameditaatiota tinojen valamisena ja uusien lupausten antamisena. Hetken ajan vuosi tuntuu puhtaalta ja turmeltumattomalta, muutoksille avoimelta. Siksi teemme lukuisia lupauksia: kuntoilu, dieetti, tipaton tammikuu, tupakkalakko.

Uuden vuoden ikuisena laihduttajana tiedän, että yleensä kaikki hyvät lupaukset unohtuvat saman tien. Miksi ei tällä kertaa lupaisikin rakastaa omaa kroppaansa, hyväksyä asuntoon kertyvät sotkut aiempaa lempeämmin ja muistaa levätä riittävästi ylitunnollisen työnteon lomassa?

Lupauksia antaessaan saa olla itselleen armollinen. Kieltojen sijaan voi luvata itselleen lisää omaa aikaa tai oleskelua lähimmäisten kanssa.

Suomalainen uuden vuoden juhlinta juontuu 1500-luvulta. Elämän epävarmuus houkutteli jo tuolloin varautumaan tulevan vuoden tapahtumiin ennustusten ja ennemerkkien avulla.

Rikotuista lupauksista huolimatta tulevan vuoden alku on otollista aikaa katsoa taaksepäin ja miettiä tulevaisuuden haasteita. Pääministeri Alexander Stubbin (kok.) kolmen pointin taktiikalla voi kuluneesta vuodesta oppia jotain tulevaan vuoteen. Vaikka näin.

  1. Rohkaisua epätoivon tilalle. Näköalattomuus vain lisääntyy, kun negatiiviset uutiset seuraavat toinen toistaan. On aika pohtia tulevaisuutta mahdollisuuksien kautta.
  2. Learning by doing -asenne. Ei enää vain vatvota, aseteta työryhmiä tai käydä juupas−eipäs-keskustelua vaan tehdään asioita valmiiksi. Opitaan samalla virheistä ja onnistumisista.
  3. Avoimuus. Runoilija Kaarlo Sarkian sanat käyvät elämänohjeesta itse kullekin: ”Älä elämä pelkää, älä sen kauneutta kiellä.”

Rauhallista joulunaikaa ja onnea vuoteesi 2015!

The post Kolme pointtia uudeksi vuodeksi appeared first on Souli.