Beslutningstagere i det ganske land, har i mange år haft fokus på stigningen i antallet af ældre sammenholdt med en lavere andel borgere i den erhvervsaktive alder. Der er forsket og afprøvet en lang række tiltag inden for sundhedsfremme, forebyggelse mv. Men også styringen af området, har vist sig, at have stor betydning for udviklingen af kerneopgaven for ældre og andre med behov for offentlige ydelser.
Tina Øllgaard Bentzen har skrevet en ph.d. om tillidsbaseret ledelse og styring. Hun foreslår, at kommunerne sikrer en mere meningsfuld styring ved at ”mindske distancen” mellem de chefer og politikere, som træffer beslutninger om styringstiltag, og de medarbejdere og lokale ledere, der arbejder under de betingelser, styringen giver dem til daglig. Med udgangspunkt i denne tilgang blev projektet ”Mere kerneopgave – mindre bureaukrati” igangsat i 2017 og afsluttet i 2020. ”Samskabelse af styringen på ældreområdet” var en del af projektet, og vil være i fokus på dagens workshop.
Projektet ville undersøge, om det kunne lykkes at designe en styring, som både medarbejdere og beslutningstagere oplevede som meningsfuldt. Begrebet ”Samskabt styring” blev betegnelsen for denne måde at arbejde på.
Værdien af projektet skulle gerne både være anbefalinger om dialogen om styringen, altså hvordan chefer, ledere, medarbejdere og måske også borgere sammen kan udvikle styring, og anbefalinger om konkrete styringstiltag, der virker meningsfulde for både medarbejdere og ledere på ældreområdet.
Holbæk og Køge kommune deltog i projektet, og vil give et indblik i, hvordan de på hver deres måde, har arbejdet med projektet, og hvilke erfaringer de har høstet.
Nærmere information om projekterne kan læses her:
Oplægsholdere
- Holbæk Kommune: Lotte Strøm, udviklingskonsulent og Anders Lauritzen, chefkonsulent
- Køge Kommune: Maria Lindholm Kristensen, chefkonsulent og Tine Johnsen, social- og sundhedsassistent
- Ansvarlig kontakt: Ellen M. Madsen