Kotikutsuista uusi opistohitti?

 

Meillä on porukka, joka haluaa oppia kehräämään lampaanvillasta lankaa, mutta mistä löytyisi opettaja?

Sastamalassa pulma ratkeaa ensi kevätkaudella, kun soittaa kansalaisopiston toimistoon ja ilmoittautuu kotikutsujen emännäksi tai isännäksi.

− Opisto lähettää kutsujan kotiin ammattitaitoisen opettajan yhdeksi illaksi. Opiskelijat maksavat kurssistaan 10 euroa, ja emäntä tai isäntä pääsee mukaan ilmaiseksi, rehtorin sijaisuutta hoitava Kari Kotiranta kuvaa idean.

Opisto menee kotiin

Kehittteillä olevat kotikutsut ovat valtion tukemaa, opintopiireihin rinnastettavaa opetusta. Osallistua voi kuka tahansa, kunhan ilmoittautuu. Osallistujamäärä  on viidestä kymmeneen opiskelijaa.

− Kotikutsujen idea lähti tarpeesta viedä opetusta sivukylille. Opistolla on palveltavanaan neljästä kunnasta muodostettu harvaan asuttu alue, kymmeniä kilometrejä reunasta reunaan, Kotiranta kertoo.

Syksyn mittaan opistolla on pidetty yhden illan mittaisia kursseja, joiden suosio on yllättänyt. Esimerkiksi jazzlaulajien ryhmästä kehkeytyi oikea kuoro, joka jatkaa toimintaansa opiston suojissa.

− Mietimme, voisiko lyhytkurssit viedä sivukylillä asuvien koteihin. Otimme mallin suoraan Tupperware-kutsuista, Kotiranta viittaa amerikkalaiseen muoviastioiden brändiin.

Naapuriapu kunniaan

Sastamalan opiston keksimällä reseptillä hoituu monta vapaan sivistystyön ongelmaa. Saavutettavuus paranee, opetusta voidaan antaa ympäri vuoden, tilakysymykset ratkeavat ja tuntiopettajille riittää entistä paremmin töitä.

Näin se käy

  • Soita tai meilaa opistolle ideasi.
  • Lupaudu kurssin emännäksi tai isännäksi.
  • Sovi rehtorin kanssa aika, paikka ja ohjelma.
  • Ota vastaan ilmoittautumiset.
  • Keitä osallistujille kahvit ja teet, muuta ei tarvita.

− Tärkeintä on kuitenkin tuoda ihmisiä yhteen ja lievittää maalla asuvien yksinäisyyttä, Kotiranta sanoo.

Opiston alueella asuu lähes 26 000 ihmistä, iso osa heistä sivukylillä.

Toiminta myös vahvistaa paikallisyhteisöjä. Kun oma nettiyhteys pätkii tai kone menee juntturaan, tietää, että ongelmaa on hyvä ratkoa samalla kurssilla olleen naapurin kanssa.

− Tieto- ja viestintätekniikan opetusta tulee varmasti, sillä sitä kysytään jatkuvasti jonoiksi asti, rehtori lupaa.

Helpompaa kuin heinänteko

Mitä kaikkea muuta kotikutsuilla sitten voikaan opiskella, riippuu kuntalaisen toiveista ja opettajien osaamisesta. Sastamalan opiston henkilökuntaan kuuluu viiden päätoimisen lisäksi noin 250 tuntiopettajaa, joille kotiopetus parhaimmillaan tietää lisää töitä.

Kari Kotiranta lupaa, että kutsujen järjestäminen tehdään niin helpoksi kuin mahdollista.

− Emäntä tai isäntä täyttää verkossa lomakkeen ja lähettää sen rehtorille. Soitan takaisin ihmiselle, kyselen, millaista opetuksen pitäisi oikein olla ja yritän rekrytoida opettajan, hän kuvaa.

Opisto vie kurssin ilmoittautumisohjeineen opiston verkkosivuille ja sosiaaliseen mediaan. Sitten emäntä tai isäntä saakin ryhtyä odottelemaan ilmoittautumisia.

Kuva: matka_Wariatka / Scandinavian StockPhoto

The post Kotikutsuista uusi opistohitti? appeared first on Souli.