Koulutuspilvessä on ruuhkaa

 

Viime syksynä lanseerattiin opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) johdolla EduCloud. Helmikuussa kunnat avaavat oman palvelunsa, EduStoren.

Kummastakin saa oppimateriaaleja, pelejä ja sovelluksia, maksua vastaan ja ilmaiseksi. Nimetkin ovat lähes identtiset. Tehdäänkö samaa asiaa nyt kahteen kertaan?

Ei tehdä, vakuuttaa kehittämispäällikkö Jarkko Moilanen ministeriöstä. Hänen mielestään palvelujen samastaminen on yhtä ontuvaa kuin appelsiinin vertaaminen sitrushedelmiin.

− EduCloud ei ole tuote vaan monien tuotteiden yhteentoimivuuden mahdollistava standardi ja yhteistyöfoorumi. EduStore on sen sijaan tuote, joka seuraa yhteentoimivuuden kannalta kriittisiltä osin EduCloud-standardia, mutta ei välttämättä kaikilta osin, Moilanen selventää.

Kuntien materiaali on kilpailutettu

Toistaiseksi EduCloudin basaarissa on ilmaisia aineistoja, kuten tehtäviä ja vanhoja sanomalehtiä  Kansallisarkiston kokoelmista. Tehtävät ovat pääosin kustantajilta mutta myös Otavan Opisto jakaa omia oppimateriaalejaan.

EduStoren materiaalit ovat valmiiksi kilpailutettuja. Se säästää Vesa Linnanmäen kuntien hankinnoista vastaavien työtä.

– Kilpailutukset on toteutettu yhdessä KL-kuntahankintojen kanssa, ja niitä voivat hyödyntää kaikki Suomen kunnat.

Toimii kaikilla alustoilla

EduCloudista vastaa avoin konsortio, EduCloud Alliance, jossa on kolmisenkymmentä jäsentä, pääasiassa kustantamoja. Yksi jäsenistä on Kuntien Tiera, EduStoren ylläpitäjä ja palveluntarjoaja.

− Yhteistyö rajapintojen ja standardien kehittämisessä on tarpeen, kun koulutuspilven toimijoiden roolit ovat vasta hahmottumassa, korostaa toimialapäällikkö Vesa Linnanmäki.

Oppilaitoksilla on erilaisia oppimisympäristöjä Moodlesta Edisoniin. Sekä Moilanen että Linnanmäki korostavat, että materiaalin on toimittava kaikenlaisilla alustoilla. Siihen tarvitaan konsortion tuottamaa avoimen lähdekoodin alustaa.

− EduCloudin standardia voi verrata GSM-standardiin, jonka ansiosta nyt voimme soittaa yhden valmistajan puhelimesta toisen valmistajan puhelimeen, projektipäällikkö Moilanen sanoo.

OKM kehittää hänen mukaansa palvelun kansallista infrastruktuuria siten, että se vastaa myös EduCloud-standardin mukaisia ratkaisuja, tuotti ne kuka hyvänsä.

Vapaa sivistystyö mukaan myöhemmin

Sekä EduCloud että EduStore palvelevat aluksi esi- ja perusopetusta.  Vapaata sivistystyötä ei ole suljettu pois kehittämisestä, päinvastoin.

− Otamme mielellämme uusia toimijoita ja materiaaleja mukaan. Vastineeksi toivomme palautetta palvelun toimivuudesta ja miten palvella vielä paremmin, Jarkko Moilanen lupaa.

Kuntien Tieran Vesa Linnamäki kertoo, että EduStoren tuottajat kartoittavat kansalaisopistojen tarpeita vielä kevätkaudella.

Rahoituksensa EduCloud Alliance kerää jäseniltään.

Kuva: Risto Suuronen / Tekes

Aiemmin Soulissa:

Kesäyliopisto puhaltaa koulutustaan pilveen

Koulutus pujahti pilveen

The post Koulutuspilvessä on ruuhkaa appeared first on Souli.