Koulutusremontti etenee ja epäilyttää

 

Jotta opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) näky vapaan sivistystyön ja toisen asteen tulevaisuudesta toteutuu, koulutuskenttä on saatava mukaan uudistukseen. Nyt ilmassa on epäilystä: harveneeko oppilaitosverkosto niin, että koulutuksen tasa-arvo kärsii?

− Inhorealistit ihmettelevät, että mitä tästä tulee, ja toiset ovat täpinöissään, että miten meidän käy. Jotkut miettivät käytännöllisesti, miten asiassa edetään, kuvaa itäsuomalaisen Kiteen sivistystoimen johtaja Kyösti Värri tunnelmia.

Välttämätön uudistus

OKM pitää uudistusta välttämättömänä. Yksi syy on valtion rahapula.

Vapaan sivistystyön rahoitusta on karsittu 18 prosentilla vuoden 2011 tasosta. Edessä ovat 18,5 miljoonan euron säästöt, jotka jaetaan vuosille 2015 ja 2017.

– Enää ei voi luvata, että leikkaukset olivat nyt tässä, vaan lisäleikkauksiin varautuminen on realismia, kansliapäällikkö Anita Lehikoinen sanoo.

Ministeriöstä ja kentältä koottu työryhmä uudistaa paraikaa vapaan sivistystyön rahoitusta.

– Tavoite on parantaa rahoituksen ennakoitavuutta. Kurjistumiskierre on katkaistava, sanoo johtaja Kirsi Kangaspunta ministeriöstä.

Uudistamispaineita tuo lisäksi laadun tavoittelu. Kansainväliset oppimistulosten arvioinnit, kuten peruskoululaisten Pisa ja aikuisten PIAAC todistavat, että Suomi on koulutuksen kärkimaita. Anita Lehikoinen muistuttaa, että muuallakin kehitetään koulutusta.

– Juoksemme paikallamme. Suomi on juuttunut stereotypiaan menestyksestään, hän suomii.

Elinkelpoisuus arvioidaan

Vapaan sivistystyön rakenteiden uudistajilla on selvitettävänään vyyhti, jossa risteävät monet voimat: oppilaitosmuodot, kohderyhmien tarpeet, aluekehitys, globaalit talousnäkymät ja valtion muut samanaikaiset uudistukset, kuten sote.

Vapaan sivistystyön oppilaitoksia on nykyisellään 312. Vielä ei tiedetä niiden määrää vuonna 2017, kun rakenneuudistus on takana. Tällä kertaa ei kumota lupia koulutuksen järjestämiseen, mutta ylläpitäjien elinkelpoisuus arvioidaan.

− Ammatillisen koulutuksen, lukion ja perusopetuksen ratkaisut vaikuttavat kokonaisuuteen, Kirsi Kangaspunta linjaa.

The post Koulutusremontti etenee ja epäilyttää appeared first on Souli.