Kære læser

 

Behovet for ufaglært arbejdskraft bliver mindre og mindre, og snart er der ingen jobs uden kompetencekrav. Så videreuddannelse og livslanglæring er en nødvendighed. Men i Norden er der udkantsområder, hvor store grupper mennesker ikke er i stand til at følge en traditionel uddannelse, der kræver fysisk fremmøde.

I Finland har de 7000 samer, der bor i landet siden 2007 haft mulighed for at følge kurser som fjernundervisning. Formålet med fjernundervisningen er at nå så mange som muligt i den vidtstrakte region.

I Sverige giver projektet Nitus ved hjælp af digital teknik og lokale lærecentre borgere i næsten halvdelen af de svenske kommuner mulighed for at uddanne sig uden at være fysisk til stede .

I Danmark var det de særlige udfordringer og løsningsmuligheder på arbejdsmarkedet i udkantsområder, der fik alle gode kræfter i Nordjylland til at etablere et samarbejde om erfaringsudveksling og og udviklingsarbejde i regi af et Nordplus Voksen projekt.

I Åland er en af udfordringerne for Læreaftalecentret at skræddersy de tilbud, som voksenuddannelsen har. For selv om systemet er fleksibelt, kan det være svært at få alle de mange dele af puslespillet til at passe sammen.

Norges enorme areal umuliggør de samme tilbud om uddannelse til alle landets borgere. Der er stor forskel på uddannelsesniveauet mellem land og by, og forskellen vokser. Oppland Fylke har taget taget udviklingen alvorligt og tilbyder fleksible former for voksenuddannelser.

I Island har fiskeriet spillet hovedrollen i landets økonomi, men uddannelsestilbud for fiskere har altid været begrænsede. Dette vil man nu råde bod på ved at udvikle målrettede tilbud om uddannelser til fiskere, der kan følge uddannelsen til søs.

Og på Færøerne findes der endnu ingen organiserede tilbud om voksenuddannelse og fjernundervisning. Flere og flere kvinder at tage en dansk netbaseret pædagoguddannelse, mange af dem, fordi de ikke bliver optaget på den færøske uddannelse.

Læs med, når DialogWeb belyser nogle af årsagerne til, at videreuddannelse via internettet kan være et hit.