Kulttuurien värittäjä

 

Ovisummeri valitsi huonon ajankohdan hajota. Latinalaisen Amerikan elokuvafestivaali Cinemaissin valmistelut käyvät kuumina, ja festivaalijohtaja hoitelee ovitrafiikkia puhelimitse.

– …bueno, te voy a llamar más tarde…soitan sinulle hetken kuluttua, Jaime Potenze huikkaa luuriin samalla kun esittelee toiselle kylään tulleelle toimittajalle ohjelmiston arvostelukappaleita.

Potenzen kotitoimisto on yhdistelmä kielenkääntäjän konttoria, värikästä festivaalitoimistoa ja akateemista töölöläisasuntoa.

– Elokuva on kanava, joka kertoo ison määrän kulttuuria kerralla, argentiinalaissyntyinen Potenze sanoo palatessaan haastattelutilanteeseen.

Kymmenen vuotta sitten hän oli mukana ryhmässä, joka perusti Latinalaisen Amerikan elokuvafestivaalia Suomeen. Syy oli selvä:

– Tarjonta oli ja on edelleen yksipuolista. Televisiossa näkyy vain jenkkielokuvia ja sitten ehkä yksi suomalainen elokuva keskellä päivää.

Elokuvateattereissa tilanne ei ollut sen kummempi. Tarvittiin vähän väriä kokonaisuuteen, sosiaalista maalia, kuten Potenze määrittelee.

Jaime Potenze

  • ikä: 65
  • kotipaikka: Helsinki
  • työ: auktorisoitu kääntäjä, suomi-espanja, yrityksessä Espanjan kielipalvelu

TALOUSTIETEEN LISENSIAATTI OPPI parikymmentä vuotta sitten Suomeen tultuaan, että ulkomaalaisiin liitetään paljon stereotypioita. Ne elävät ja voivat Potenzen mielestä edelleen hyvin.

– Me ulkomaalaiset kuulumme reippaasti B-luokkaan. Kerro esimerkiksi, kuinka monta afganistanilaista kaveria sinulla on, hän kysyy.

No eipä kyllä yhtään.

Tasavertaisuuden, ihmisoikeuksien ja ilon puolestapuhujana festivaalijohtaja haluaa tarjota ulkomaalaisille kohtaamispaikan kulttuurin äärellä. Samalla tapahtuma avaa maanosan elämänmenoa suomalaisille.

Potenze haluaa tuoda esille mahdollisimman monta erilaista näkökulmaa. Tavoitteena on näyttää, miten ihmiset elävät, rakastavat ja vihaavat, hän linjaa.

Tarjonnassa on Brasilian, Argentiinan ja Meksikon ohella elokuvia pienemmistä maista, kuten Boliviasta, Guatemalasta, Panamasta ja Karibian maista.

– Dominikaaninen tasavalta taitaa olla ainoa, josta emme ole vielä saaneet elokuvia. Ehkä niitä ei siellä tehdä, Potenze virnistää.

HYVÄSSÄ KASVUSSA OLEVA Cinemaissi on yksi Suomen suurimmista itsenäisistä elokuvafestivaaleista. Jaime Potenze työskenteli ensimmäiset kuusi vuotta sen rahastonhoitajana ja on kuluneet neljä vuotta vastannut suuremmista linjoista festivaalin johtajana.

– Viime vuodet organisaatio on pysynyt melko samana, joten se on varmasti mahdollistanut kasvun.

Taloudellisesti moni elokuva tuottaa silti järjestäjille tappiota. Organisaatio pyörii lähes sataprosenttisesti vapaaehtoisvoimin. Mukana on muun muassa suomalaisia, venäläisiä, hollantilaisia ja latinalaisamerikkalaisia talkoolaisia, usein lyhytaikaisesti työhön sitoutuvia opiskelijoita.

– Yleisö tarvitsee tällaisia tapahtumia, joissa sekä elokuvissa että organisaatiossa näkyy tekemisen ja käden jälki. Meillä on jo pikkufestari, joka tunnetaan kansainvälisesti.

Entä kuinka kymmenen vuoden aikana on käynyt ennakkoluuloille?

– Olen ainakin itse joutunut kohtaamaan omia ennakkoluulojani erimaalaisten tai vaikkapa transseksuaalien kanssa työskennellessä. Minusta on tullut varmasti suvaitsevaisempi kuin vuosia sitten. En ajattele enää niin monimutkaisesti.

Cinemaissi – 10. Latinalaisen Amerikan elokuvafestivaali Helsingissä 22.–26. lokakuuta.

The post Kulttuurien värittäjä appeared first on Souli.