Lärlingsutbildning blev rätt väg för Sara och Mats

Lärlingsutbildning för vuxna innebär att personer med intellektuella funktionsvariationer kan lära sig ett yrke och samtidigt gå i skolan. DialogWeb har varit i Köping och träffat Sara och Mats som uppskattas mycket på sina lärlingsplatser.

 
Mats Halvarsson och Sara Westling går lärlingsutbildningen på Lärvux i Köping. Foto: Marja Beckman Mats Halvarsson och Sara Westling går lärlingsutbildningen på Lärvux i Köping. Foto: Marja Beckman

Sara Westling, 26 år, ville ha en förändring i livet. I ett par år hade hon varit med i en hundgrupp inom daglig verksamhet. Gruppens uppgift var att gå ut med folks hundar på dagarna. Arbetsuppgifterna stärkte hennes självförtroende, men efter några år ville hon vidare.

– Jag har inte riktigt vetat vad jag vill bli. Jag har googlat efter jobb och känt att jag är för duktig för att bara vara i hundgruppen, berättar hon.

Till slut kom Sara på att hon ville jobba på en förskola. När möjligheten att få en lärlingsplats dök upp tog hon själv kontakt med en liten förskola i Köping som heter Fågelvägen.

Mats Halvarsson är 47 år och har alltid drömt om att jobba på en bensinmack. Nu är han lärling på en OKQ8-mack i Köping. 

Solen skiner när DialogWeb kommer med tåget till den lilla västmanländska staden Köping. Lärarna Stina Fredriksson och Micke Rönnlund möter upp på stationen. På skolan, som ligger alldeles i närheten av stationen, är fikabordet dukat. 

Lärvux är detsamma som särvux – utbildning för vuxna med särskilda behov. De som har en intellektuell funktionsvariation har ofta svårt att få jobb. Samtidigt har många arbetsplatser behov av extra hjälp. Lärlingsutbildningen innebär att eleverna har undervisning en dag i veckan och tillbringar resten av tiden på en arbetsplats. Den teoretiska undervisningen är nära kopplad till det som händer på arbetsplatsen, stort som smått. Lärarna Stina och Micke har regelbunden kontakt med Saras och Mats handledare och de besöker arbetsplatserna varje fredag. För att en arbetsplats ska få ta emot lärlingarna ska handledarna genomgå en ganska omfattande webbaserad handledarutbildning. Den beräknas ta omkring 10–12 timmar i anspråk.

mats.jpg  
Mats Halvarsson stortrivs på bensinmacken där han är lärling. Han är van vid att bli fotograferad eftersom han medverkar i det svenska tv-programmet ”En annan del av Köping” som handlar om personer med intellektuella funktionsvariationer. Foto: Lärvux Köping

Genomförs med statsbidrag

Lärlingsutbildningen varar i minst en termin och max två år och genomförs med hjälp av statsbidrag från Skolverket. Det här är andra omgången som Köping kommun anordnar utbildningen. De två män som gick lärlingsutbildningen för ett par år sedan är numera anställda på en bondgård i närheten. Där arbetar de med allt möjligt – de sköter gården, paketerar varor, tömmer sopsorteringar och sköter sandning och snöröjning. 

De ersätter inte den ordinarie personalen utan blir extra resurser på arbetsplatserna och har vanligtvis lönebidrag. Arbetsförmedlingen gör löpande bedömningar av kunskaperna. Ju mer du lär dig, desto större andel av lönen får företaget betala. De som får gå lärlingsutbildningen ska vara 20 år eller äldre och vara beredda på att prioritera jobbet. Helst ska de vilja jobba heltid.

– Vi funderade ett tag på om vi skulle leta upp arbetsplatser åt eleverna, men sedan vände vi på det och bestämde oss för att kolla vilka elever vi hade och vad de var intresserade av, berättar Stina. 

– Eftersom Köping är en liten stad där de flesta känner varandra är första steget lättare till arbetsplatserna, säger Micke.

– Samtidigt har vi inga storstadsfördelar, vi kan inte göra grupper inom olika yrkesområden som i de större städerna. Vi hade kanske kunnat ha fler elever på lärlingsutbildningarna men vi vill bygga långsamt för att känna oss trygga, så att våra elever inte riskerar att bli av med sin försörjning, säger Anna-Klara Sjölund, rektor på Lärvux i Köping.

Hållbar utveckling ur ett socialt perspektiv

Sara och Mats måste ansöka om att få aktivitetsersättning från Försäkringskassan för att kunna försörja sig medan de går sina utbildningar. Mats har fått beslut av Försäkringskassan om att han får aktivitetsersättning, medan Sara som är yngre behöver en aktivitetsplan. 

Helena Henkel är förskollärare på förskolan Fågelvägen och Saras handledare.

– Jag tycker att det har varit helt fantastiskt att ha henne hos oss, högt över förväntningarna. Sara har ett himla driv, säger hon.

Tommy Gullbo, chef för den ekonomiska förening som äger bensinmacken där Mats har sin lärlingsplats, berättar att OKQ8 har haft flera praktikanter med liknande villkor som Mats, och tycker att det har varit givande. Det blir ett sätt att ge något till lokalsamhället och samtidigt få massor tillbaka. Han berättar att koncernen jobbar mycket med hålbar utveckling, något som inte bara behöver handla om vatten och kemikalier.

– Detta är hållbar utveckling ur ett socialt perspektiv. Jag tror det tröttar ut folk om allt bara handlar om kronor och ören, när det bara pratas om att verksamheten alltid ska bli lönsammare och effektivare. Jag tror att man ska räkna in hållbarhetstänket i vinsten, säger Tommy Gullbo.

Mats handledare på macken, Annika Hessleryd, säger att han är en fantastisk tillgång.

– Vi har roligt varje dag på jobbet, vi kan skratta tillsammans så att vi storknar. Mats har lärt sig mycket och går nu aktivt fram till kunderna. När vi är borta utser han sig till chef. Han kommer också på sin lediga tid och säger att det är tomt i skåpen, säger Annika.

– Och man får en kram varje gång man har varit borta, tillägger Tommy.

– När jag hade tagit en spruta kom Mats och frågade om jag hade ont i armen. Han visar mycket omtanke, säger Annika.

gruppfoto-lärvux-(002).jpg
Från vänster: Micke Rönnlund, Sara Westling, Helena Henkel, Tommy Gullbo, Annika Hessleryd, Mats Halvarsson och Stina Fredriksson framför Mats stolthet, en Volvo 940. Foto: Marja Beckman

Vissa utmaningar på jobbet

Mats har varit på macken sedan den 18 januari 2018, det datumet har han järnkoll på. En av hans uppgifter är att byta olja till olika bilar. Det kan vara lite krävande eftersom olika bilar behöver olika oljor, och allt finns registrerat i datorn. Men nu kan han allt om bilars oljor.

Sara minns också när hon började: Den 20 november 2018. Mycket har hänt sedan hon började på avdelningen som har barn i åldrarna tre till fem år.

– Det du har haft det lite tufft med är att barnen ska lyssna på dig. Barn testar ju gärna vuxna, säger Stina.

– Ja, jag har fått lära mig att markera. Nu är de små änglar, säger Sara och ler.

Sara.jpg  
Sara Westling kände att hon ville utvecklas och lämnade hundgruppen på en daglig verksamhet för att bli lärling på en förskola. Där uppskattas hon av både kollegor, barn och föräldrar. Foto: Lärvux Köping

Varken Sara eller Mats är rädda för att ställa frågor om de inte förstår. Ibland tar det upp sina funderingar när de är i skolan med Stina och Micke.

Helena Henkel berättar att hon tidigt ställde ganska höga krav på Sara eftersom hon var ”lyckligt ovetande” om vad Saras funktionsvariation innebar, men det gick bra.

– Jag förväntade mig att Sara skulle klara det, och det gjorde hon också!

Sara vill helst ha en förutsägbar vardag.

– En gång sa du att jag kunde gå hem tidigare, det var lite förvirrande eftersom jag hade lärt mig att jag skulle stanna till halv fyra varje dag, säger hon till Helena.

Helena har också märkt att Sara kan få en särskilt bra kontakt med de barn som har särskilda behov. 

– De kommer till mig och berättar saker i förtroende, säger Sara.

Läs mer om statsbidraget till Lärvux här.