Leder i Husqvarna: Man kan ikke gøre, som man plejer

Den svenske virksomhed Husqvarna er med i BIC-projektet. De foreløbige erfaringer viser, at det er en fordel, at ledere og medarbejdere samarbejder om at løse problemer, fortæller Maria Jönsson, der er learning & development manager.

 

Husqvarna er den ene af to virksomheder, der er med i BIC-projektet. Indtil videre er erfaringerne gode, fortæller learning & development manager Maria Jönsson, som fremhæver, at problemstillinger bliver belyst fra forskellige perspektiver. Det viser blandt andet erfaringerne fra en gruppe af ledere.

- Lederne kommer med en case hver, som de tager udgangspunkt i, men i projektet gør man det til en fælles problemstilling, så man skal have alle andres input. Det betyder, at lederne ikke føler sig alene med et problem, og at de ikke bare kan gøre, som de plejer, fordi der kommer nye perspektiver på, siger Maria Jönsson.

Ingen effekt for virksomheden endnu

Der skulle ikke meget overtalelse til, da Husqvarna blev tilbudt at komme med i BIC-projektet, for det passer godt til virksomheden, som i dag blandt andet producerer plæneklippere og symaskiner.

BIC-projektet

I forsknings- og udviklingsprojektet Building innovation capacity (BIC) arbejder forskere fra Lund og Århus universitet, medarbejdere og ledere i produktionsvirksomhederne Husquarna og Easyfood, undervisere fra IBA og PLU partners og NVL sammen om at teste og udvikle en model for bæredygtig kompetenceudvikling. Den svenske innovationsfond medvirker til finansiering af projektet.

- Husqvarna har arbejdet med innovation i mere end 335 år. Så vi syntes, det var en god idé med et projekt, der implementerer en metode til innovation, og hvor man bagefter undersøger, om det fører til noget, fortæller Maria Jönsson. Indtil videre har projektet – helt som forventet - ikke haft stor effekt i virksomheden.

- Vi er et kæmpestort firma, og indtil videre har mindre end 0,1 procent af medarbejderne haft berøring med det. Men nu skal vi til at skalere det, så det får effekt. Det skal integreres i vores udvikling, så det bliver et alternativ til, hvad vi gør i forvejen, fortæller hun.

Leder sparede flere år

For ledere og medarbejdere, som har været med, gør det til gengæld en forskel, siger Maria Jönsson. Som eksempel peger hun på en leder, der ikke har været ansat længe i virksomheden. I et learning lab præsenterede han en problemstilling, som grundlæggende handlede om, at der manglede ressourcer.

Maria Jönsson Maria Jönsson

- Han præsenterede det for de andre ledere, som ikke kunne bevilge ressourcerne, men fordi de så det fra forskellige vinkler, fik han en række argumenter, han kunne bruge, når han senere skulle tale sin sag. Han sagde bagefter, at den viden skulle han have brugt flere år på at få, hvis han ikke havde været med i projektet, siger hun.

En anden effekt af møderne har været, at medarbejdere, der tidligere ikke kendte hinanden, nu har fået indsigt i, hvem de andre er, og hvad de laver.

- Det har været en bro til at bygge netværk. Det betyder, at de nu samarbejder med nye. Når de skal vælge en at henvende sig til, er det nu ikke nødvendigvis den, der altid rækker hånden op, de ringer til, siger Maria Jönsson.