Matkailija hakee kielikurssilta selviytymistaitoja

 

Ohi ovat ne ajat, kun matkailija opiskeli kansalaisopiston kielikurssilla hyvätpäivät ja kiitokset ja tilasi sitten valmismatkan etelän rantakohteeseen. Siellä saattoi heittäytyä kohdemaan kieltä taitavan oppaan huomaan.

Nyt matkailija varaa lentoliput verkosta, surffaa sopivan majoitusvaihtoehdon ja suunnittelee itse ohjelmansa. Kielitaito testataan jo matkan suunnitteluvaiheessa.

− Siksi kielten kursseiltakin haetaan ensisijaisesti arjen selviytymistaitoja vieraassa kulttuurissa, kertoo kielten suunnittelijaopettaja Pirkko Räsänen Kuopion kansalaisopistosta.

Kuopion kansalaisopistossa kielet ovat liikunnan jälkeen suosituin aineryhmä. Matkailu määrittää pitkälti kurssien sisältöjä, ja kulttuuripainotus on yhä tärkeämpi kaikessa kielikoulutuksessa, Räsänen on havainnut.

− Opetusta myös integroidaan muihin aineisiin, etenkin kotitalouteen. Joulun alla järjestimme ranskankielisen jouluhalkokurssin: puhuimme ranskaa ja kävimme läpi ainesosat ranskaksi.

Espanjan suosio on vakaa

Kuopion kansalaisopistossa voi opiskella 16 vierasta kieltä, mukaan lukien suomi ja viittomakieli. Englanti on vuodesta toiseen kärjessä, eikä kakkospaikkaa pitävän espanjankaan suosio näy laantuvan.

Suosituimmat kielet

Tutkintoon johtamattomassa aikuisten kielikoulutuksessa suosiotaan

lisäävät

  • suomi (500 000) *
  • espanja (59 000)
  • venäjä (41 000)
  • italia (30 000)

 menettävät

  • englanti (140 000)
  • ruotsi (41 000)
  • ranska (28 000)
  • saksa (21 000−26 000)

* opetustuntia vuonna 2012

Lähde: Tilastokeskus

Kielikoulutuksen trendit noudattelevat matkailun trendejä. Espanja oli viime vuonna suomalaismatkailijoiden ykköskohde, jonne matkusti lähes 285 000 henkeä, kolmannes enemmän kuin edellisvuonna. Seuraavilla sijoilla olivat Kreikka, Turkki ja Thaimaa.

− Thain kursseja olemme pitäneet menestyksekkäästi vuosien ajan. Vain viime syksynä jouduimme perumaan kurssin osanottajapulan vuoksi, Pirkko Räsänen sanoo.

Kevätlukukaudella opisto toteuttaa monen opiskelijan toiveen. Parin vuoden tauon jälkeen se järjestää taas turkin kurssin.

− Se onnistuu, kun löysimme natiiviopettajan. Tulijoita on peräti 14, mikä on yllättävän paljon vuoden alussa alkavalle kurssille, Räsänen sanoo.

Eri maiden ystävyysseuroilla on omaa ohjelmaa viikonvaihteen matkamessuilla Helsingin Messukeskuksessa.

Kuva: freeimages

The post Matkailija hakee kielikurssilta selviytymistaitoja appeared first on Souli.