Miljoona suomalaista koukussa

 

Vain elämää -sarja toistuu viikosta toiseen samalla kaavalla. Kukin tähti vuorollaan on päivän artisti ja päästää toiset kurkistamaan omaan elämäänsä ja uraansa. Päivän artistin kappaleet saavat tuoreen sovituksen muiden artistien käsissä. Suurimpien hittien uudet versiot näyttävät koskettavan sekä päähenkilöitä että katselijoita.

Artistit ovat jakaneet harkittuja, suhteellisen syvällisiäkin tarinoita elämästä, kivusta, surusta, ilosta. Wirtanen puhui ahdistuksestaan ja romahduksistaan. Loiri kertoi peloistaan ja herkkyydestään, vanhenemisesta ja sairastamisesta. Vesala sanoi omistaneensa Lautturi-biisinsä kuolleelle isälleen.

Katsoja pääsee mukaan paikkoihin ja tilanteisiin, jotka aiemmin olivat häneltä suljettuja. Tirkistelynhalu saa mahdollisimman suuren tyydytyksen, kun tietää, että tirkistelyn kohteena on todellisia ihmisiä. Tirkistelijällä on turvallista valtaa, sillä hän näkee ja voi arvostella kilpailijoita, mutta ei joudu ottamaan osaa omalla persoonallaan.

Sarjan alkujaksoissa näytetään lahjakkaiden kilpailijoiden lisäksi koomisia tilanteita ja epäonnistumisia urheilu- tai askartelutuokioissa. Niissä testataan jokapäiväisen elämämme sosiaalisia ja psykologisia taitoja ja tapoja. Ne heijastavat arkisia rooli- ja identiteettipelejä.

Vain elämää on tehokas formaatti, siitä myös katsojaluvut ja pitkät mainostauot kertovat. Reilut 155 000 katselijaa on hurahtanut Facebookissa tykkäämään sarjasta. Yhdellä esityskerralla ohjelma kokoaa saman yleisömäärän, jonka tavoittamiseen vapaan sivistystyön oppilaitoksilla kuluu kokonainen vuosi.

Mitä kaupallisen viihdeohjelman formaatista voi oppia?

Ensinnäkin sen, että yhteenkuuluvuus ja myönteinen palaute yhteisen luovuuden ympärillä koukuttavat. Toiseksi koulutuksen yhä selkeämpi tuotteistaminen voisi lisätä sen kiinnostavuutta. Kolmanneksi itsensä ylittäminen ja epämukavuusalueelle meneminen turvallisessa ilmapiirissä ovat lyömätön pedagoginen mahdollisuus, kun opittavana on uusi taito.

The post Miljoona suomalaista koukussa appeared first on Souli.