Minä ja muu maailma

 
Suomalaiset tulkitsevat sivistystä nyt ja tulevaisuudessa. Sarja juhlistaa Soulin kustantajan Kansanvalistusseuran 140 vuotista historiaa.

Suomalaiset tulkitsevat sivistystä nyt ja tulevaisuudessa. Sarja juhlistaa Soulin kustantajan Kansanvalistusseuran 140 vuotista historiaa.

Sivistystä on se, että näkee rajansa. Vaikka olenkin kaiken keskellä – niin kuin me kaikki – olen aina osana kokonaisuutta. Elämää on ollut ennen minua ja on minun jälkeenikin.

Kukaan ei ennätä kokea kaikkea. Onneksi ei tarvitsekaan, sillä ihminen siirtää kirjoittamalla ja lukemalla tietoa itseltään, sukupolveltaan ja aikakaudeltaan toisille. Itsensä ulkopuolelle voi kurkistaa lukemalla, kuuntelemalla ja katselemalla. Joskus voi sivistyä yhdestä twitterviestistä, joskus taas pitää paneutua tuntikausia lukemiseen ja miettimiseen.

Sivistyminen ja oppiminen on oikeastaan sama asia. Sivistynyt yhteiskunta antaa yksilöille mahdollisuuden oppia ja samalla osoittaa, että sivistys on arvokasta.

Eilispäivän sivistynyt ihminen kirjoitti musteella ja kaunokirjoituksella. Tämän päivän sivistynyt ymmärtää tämän arvon mutta hän kommunikoi näppäimillä. Maailma muuttuu, mutta kaikki muutoksia ei tarvitse pitää hyvänä. Sivistynyt saa mennä vastavirtaankin.

Sivistynyt ihminen ei ole vain saamapuolella vaan hän rakentaa maailmaa kertomalla ajatuksistaan, osallistumalla ja jakamalla oppimaansa.

Pirjo Hiidenmaa on ensi vuodesta lähtien tietokirjallisuuden ja tietokirjoittamisen professori Helsingin yliopistossa. Siihen asti hän johtaa Koulutus- ja kehittämiskeskus Palmeniaa. Hän sai sivistyshaasteen edeltäjältään professori emeritus Kauko Hämäläiseltä.

Kuva: Linda Tammisto / Helsingin yliopisto

Aiemmin Soulissa:

Kauko Hämäläinen: Koulutus on kivijalka

140 sanaa sivistyksestä -sarjan tekstit

The post Minä ja muu maailma appeared first on Souli.