Mitä me oikein edistetään?

 

Syy on ALS Ice Bucket Challenge, hyväntekeväisyystempaus. Jäävesihaasteeseen vastanneiden videoklippejä vyöryy ruudulle Facebookissa, Twitterissä, Youtubessa, Instagramissa – kaikkialla, missä vain on sosiaalista mediaa.

Ilmiöstä on kiittäminen kahta yhdysvaltalaista juontajaa, jotka kesäkuun lopussa kippasivat jäävesiämpärit toistensa niskaan golfkanavan aamuohjelmassa.  Sen jälkee haasteen ovat ottaneet vastaan miljoonat ihmiset presidentti Barack Obamasta Angry Birds -mobiilipelien kehittäjään Peter Vesterbackaan.

Kampanja kuin rikkinäinen puhelin

Vaikka jäävettä on kaatunut ämpäritolkulla, tavoittaako kampanja suuren yleisön? ALS-lyhenne näkyy videoiden otsikossa, mutta Facebookin uutisvirrassa silmä tarttuu videoihin, ei tekstiin. Se syö viestin tehoa.

Kun 18-vuotiaalta somen suurkuluttajalta kysyy tempauksen tarkoitusta, vastaus kuuluu: ”Vastustetaan ilmastonmuutosta ja jäätiköiden sulamista”.

Kollega tietää, että näin kerätään rahaa ALS-lihasrappeumatautia sairastavien järjestöille. Saatuaan ämpärillisen jäävettä niskaansa haastettu kutsuu mukaan kaverinsa ja tekee lahjoituksen kampanjatilille. Aikaa haasteen toteuttamiseen on 24 tuntia.

Piritta Seppälä korostaa kampanjaviestin kirkastamista.

Piritta Seppälä korostaa kampanjaviestin kirkastamista.

Viestin hämärtyminen on ymmärrettävää, arvioi viestinnän asiantuntija Piritta Seppälä. Hän on juuri kirjoittanut someviestinnän oppaan järjestöille. Yhteisöllisessä mediassa leviävä kampanjaa on kuin rikkinäinen puhelin -leikki: kun viesti kulkee suusta suuhun, jotain katoaa ja tilalle tulee uutta.

− Lähtökohta on huomion herättäminen. Vielä parempi, jos ihmiset saadaan osallistumaan kampanjaan ja jakamaan kampanjaviestejä eteenpäin. Silti pitää varmistaa, että jakokampanja oikeasti vaikuttaa asiaan, joka halutaan saavuttaa.

Seppälän muistuttaa, että on oleellista tuoda jatkuvasti esille kampanjan taustalla olevaa asiaa niin sosiaalisessa mediassa kuin muualla.

− Tässä tapauksessa lisätä tietoutta sairaudesta ja kerätä rahaa.

Lahjoitukset monikymmenkertaistuivat

Rahassa mitattuna jäävesitempaus onkin onnistunut. Yhdysvalloissa lahjoitukset ALS-järjestöille ovat kasvaneet räjähdysmäisesti: järjestö, joka viime vuonna keräsi 64 miljoonaa dollaria, sai yhtenä elokuun päivänä yli 10 miljoonaa dollaria. Britanniassa rahaa on tullut niin paljon, että sille ei ole vielä keksitty käyttöä.

Lupaavalta näyttää Suomessakin. Viikko sitten Lihastautiliitto polkaisi käyntiin oman haastekampanjan jäsentensä aloitteesta. ALS Ice Bucket Challenge Finland -sivulle ilmestyy uusia videoita, ja kampanjatilille on virrannut 16 000 euroa.

− Ei meillä mitään Amerikan-tyylistä lahjoitusta ole, mutta lahjoittajia on kymmenittäin. Summat vaihtelevat kympistä sataan euroon, ja on joukossa joitakin huomattaviakin summia, järjestöpäällikkö Paula Saarni kertoo.

Hänestä on selvää, että kun asiaa tuodaan esiin  hulluttelevalla tavalla, huomio voi kadota itse asialta.

Näin olet mukana

  • Kaada ämpärillinen jäävettä päällesi.
  • Taltioi tapahtuma ja jaa se somessa.
  • Haasta mukaan seuraavat.
  • Lahjoitussumman voi päättää itse.
  • Hae lisätietoa Suomen ALS-kampanjan sivulta.

− Uskomme silti, että julkisuus on tässä asiassa kuitenkin vain hyvä ja edistää ALSsia sairastavien asiaa. Me liitossa voimme vain lisätä tiedottamista.

Suunnittele ja vahvista viestiä

Piritta Seppälä sanoo, että suunnittelu ja aktiivinen kampanjaviestintä ratkaisevat, miten kampanja onnistuu.

− Jos halutaan saada ihmiset tekemään jotakin ja jakamaan erikoisella tavalla kiinnostuksen herättävää päivitystä, kuvaa tai videota, se tulee rakentaa siten, että tarkoitus käy ilmi selvästi, joko itse päivityksistä tai viimeistään aktiivisesti viestittynä muilla kanavilla, esimerkiksi mediassa. Muuten panostus voi mennä hukkaan, someviestinnän tuntija sanoo.

Kuvat: Rauglothgor / Wikimedia Commons, Viestintä-Piritta

The post Mitä me oikein edistetään? appeared first on Souli.