Motionssvømning med resultater

 

Systematisk tilgang

Ved forløbets begyndelse måles deltagernes vægt, fedt-procent, BMI, kondital og blodtryk. Disse undersøgelser gentages midtvejs i forløbet og ved kursets afslutning. Og efter 4 måneder har det vist sig, at flere af deltagerne har formået at forbedre konditionen med 10 til 15 procent.
Det er Sigurd L. Lamhauge, formand for Torshavns svømmeforening, der har taget initiativ til motionssvømningen. Sigurd er overbevidst om, at med denne type træning forstår deltagerne, at man kan se forskel, endda efter begrænset motionering. Og på denne måde motiveres de yderligere. I dag har vi alt uden tid nok, så det er nødvendigt at bruge tiden til motionssvømning så effektivt som muligt, fortæller Sigurd.
Hvert forløb varer i 12 uger, hvor deltagerne svømmer i 45 minutter to gange om ugen. Træningen varetages af profesionelle svømmere. Prisen for at deltage i et forløb er 1500 danske kroner. Den store interesse tyder på, at deltagerne gerne betaler denne pris, og hidtil har samtlige hold kunnet melde fuldt hus.

Synlige resultater

Det var varme anbefalinger fra venner, der fik Guðrun Eysturlíð til at melde sig til motionssvømningen. Og det har hun ikke fortrudt. For selvom det kan være hårdt at overtale sig selv til at komme afsted hjemmefra to aftener om ugen, er det fantastisk, når først hun er kommet i gang. Og efter afsluttet svømning er følelsen af velvære fantastisk.
Hun føler, at hun har fået meget ud af sin deltagelse. Hun har altid svømmet, men har nu forbedret sin teknik og har lært at svømme hurtigere og mere effektivt.
Jeg har helt klart forbedret mig, fortæller Guðrun og fortæller om de mange andre ting, de også får mulighed for at prøve: at spille vand-polo, at svømme med iltmasker og at bruge dykkerudstyr. Derudover er flere af deltagerne begyndt at bade i havet.
Også Lis Mortensen kan berette om resultater. Så utroligt det lyder, er det muligt for en midaldrende kvinde at lære at crawle, fortæller hun begejstret i sin artikel i Torshavns svømmeforenings folder. Efter 10 måneders hård træning, og efter at træneren havde opgivet hende lærte hun endelig den svære disciplin at crawle. Sammen med sin mand har hun fulgt tre forløb, og de har planer om at fortsætte. Også på grund af de mange sociale tiltag, motionsvømmerne får med i købet.

En vifte af tilbud i vandet

Torshavns svømmeforening var oprindelig en forening for konkurrencesvømning, men i dag spænder tilbudene vidt. Der er noget for børn og noget for voksne, og der er noget for syge og noget for raske. - Vi gør meget ud af at præsentere så mange som muligt for svømningens fantastiske verden – uanset alder og svømmefærdigheder. Derfor har vi en række tilbud, der appellerer bredt. Og vi ønsker, at alle, der vælger at blive en del af foreningen, skal føle sig vel tilpas og få mest muligt ud af hver enkelt svømmesession, fortæller Sigurd.
Voksne i alle aldre deltager i motionssvømningen. De yngste deltagere er i starten af tyverne og de ældste er over 70. Og motionssvømningen er for både mænd og kvinder, så for par er det en glimrende mulighed for at foretage sig noget sammen. I stedet for at falde i søvn på sofaen eller at gå i biografen, siger Sigurd.

Den nødvendige motion

Hvis du ikke har tid til motion nu, må du bruge tid på sygdom senere i livet, citerer Sigurd den engelske premierminister Edward Stanley. Og Sigurd er enig. – Vi ved, at der er sammenhæng mellem motion og livskvalitet, mellem krop og sjæl. Hvis du er i god form, har du flere kræfter til at yde. Du kan arbejde hårdere, uden at blive træt, hvorimod overskuddet bliver mindre, når kræfterne slipper op. Vi ved også, at konsekvenserne af fysisk passivitet er lige så fatale for helbredet som konsekvenserne af rygning. Derfor efterlyser Sigurd en mere målrettet indsats for at få motion til at indgå som en naturlig del af vores hverdag, på samme niveau som indsatsen mod rygning har foregået i de seneste år.

Glade mennesker

Formålet med motionssvømning for voksne er ikke at udvikle elitesvømmere, men glade mennesker. At få folk til at motionere, samtidig med at de har det sjovt og socialiserer, er vores hensigt med motionssvømningen. Og mange af deltagerne har oplevet nye og sjove udfordringer i de mange sociale tiltag, som de også får tilbudt. Det skal være sjovt at motionere sammen med andre, og ikke en sur pligt, fortæller Sigurd, der også efterlyser nytænkning i forbindelse med vores måde at være sammen på. Hvorfor ikke begynde strikkeklubben eller fødselsdagsfesten med en powerwalk eller en løbetur?
Udfordringen for os allesammen er jo at vælge netop den type fysiske aktiviteter, der egner sig bedst til os, siger Sigurd.
Med Torshavns svømmeforenings motionssvømning for voksne er der endnu et tilbud at vælge imellem i Torshavn.

Kilder:
Interview med Sigurd L. Lamhauge, formand i Torshavns svømmeforening
Interview med Guðrun Eysturlíð, deltager
Lis Mortensen: Motiónssvimjarar sum loppur í vatni, i Torshavns svømmeforenings folder 2010/2011.
Torshavns svømmeforenings hjemmeside: www.hs.fo