Nei, vi finner ut av noe her!

Det var Aðalheiðurs Borgþórsdóttirs respons når hennes datter, ung jente på Seydisfjordur fortalte henne om planene om at å flytte over fjellet til Egilsstadir for å starte på den videregående skolen.

 
Foto: LungA School Foto: LungA School

– Hvis jeg ville studere videre etter grunnskolen, måtte jeg flytte fra min hjemby Seyðisfjörður til Egilsstadir, hvor nærmeste videregående skole er. Det syntes min mor, at jeg var for ung og umoden til. Så vi fant på noe. I 2000 startet vi LungA, en kunstfestival for unge mennesker på Øst-Island, som blir arrangert i juli hvert år, sier Björt Sigfinnsdóttir.

Festivalen utviklet seg

Ideologien bak festivalen, kreativitet, kunst og kultur, danner et grunnlag for kurs, foredrag og andre arrangementer, som kulminerer i en høsthelg med utstillinger og konserter. I 2010 blomstret opp en ide om å danne en skole omkring LungA, og de første elevene startet sin utdanning høsten 2014. I slutten av samme år fikk vi støtte fra Erasmus+, som gjorde at vi kunne skape et helt nytt curriculum og dermed et fundament for skolens videre liv. Både skolen og den årlige festivalen bygger på samme grunnlag og verdier men driften er adskilt.

Storslått natur, kreativitet, kultur og kunstneriske uttrykk danner fundamentet

Grunnlaget er en fantastisk blanding av storslått natur, kreativitet, kultur og kunstneriske uttrykk. LungA har fått god omtale for høy kvalitet og aktiv internasjonal deltakelse. LungA er ikke bare kjent på Island. Gjennom europeisk samarbeid har mange mennesker fra flere forskjellige land hele tiden vært aktive deltakere. Det samme gjelder for skolen .Undervisningen foregår på engelsk nettopp fordi det er mange utlendinger, som er interessert i å være med.

Flere folkehøgskoler i gang på Island

Nå planlegges flere folkehøgskoler på Island. På en konferanse i Nordens hus i Reykjavik i april 2018 under overskriften "Hvordan skapes skole ut av ingenting?",  kom det fram, at nå er forberedelser for to nye folkehøgskoler på gang. En på Flateyri på Vestfjordene og en på Laugarvatn øst for Reykjavik. Det er et samarbeid mellom departementer, kommuner, institusjoner og sist men ikke minst viktig beboerne i områdene, som legger grunnen til dette. 

To studieretninger på Flateyri

På Flateyri, et lite tettsted med 160 beboere, utvikles ideer om to studieretninger. Den ene går ut på å benytte og nyte ressursene, som finnes i området. Naturen med fjord, fjell og isbre der elevene trenes i friluftsliv med vekt på, hvordan de kan klare forskjellige utfordringer og lede andre i naturen på en sikker og miljøvennlig måte. Den andre studieretningen dreier seg om kultur, kreativitet og ideutvikling. Det legges vekt på, at elevene modnes som skapende personer, og at de gjennom studiene har tilegnet seg kompetanser, metoder og verktøy for å lykkes med fremtidens krevende oppgaver. Folkehøgskolen på Flateyri har åpnet for påmelding, og den skal starte til høsten 2018.

 Fakta:

LungA mottok Erasmus+ hedersutmerkelse, når Erasmus+ feiret 30 år i Harpa i Reykjavik i november 2017.

Islands ungdomslag legger planer for Laugarvatn

Etter at det ble bestemt å flytte utdanningen av gymlærere ved Islands universitet fra Laugarvatn til Reykjavik, oppsto en idé om å benytte fasilitetene og skape en folkehøgskole med vekt på idrett på Laugarvatn. Samarbeid om forberedelser mellom kommunen, Islands ungdomslag, utdanningsdepartementet og andre myndigheter er allerede på gang, og målet er, at de første elevene kan begynne sin utdanning om to år, høsten 2020. Alle parter stiller opp, og innen kommunen er interessen stor for å skape noe permanent på stedet.

Erasmus+ program ga økonomisk støtte

I 2013 søkte arrangørene for LungA støtte til Erasmus+ programmet, som er EUs program for utdanning, opplæring, ungdom og idrett. Støtten skulle brukes for å utvikle programmet for undervisningen i folkehøgskolen.

– Vår logikk var, at når vi nå selv arbeider med å skape læringsforløp, som er fundert på erfarings- og opplevelsesbasert læring, ga det god mening, at vi utviklet skolens grunnlag, mens vi kjørte skolen. På den måte ble det en prosess, som elevene var meget delaktige i og som, hvis jeg selv skal si det, har brakt både os og skolen virkelig langt, sier Jonatan Spejlborg Jensen, skolens talsmann.

Europeisk samarbeid åpnet nye muligheter

– Jeg kom selv, som deltaker på LungA festivalen, til dette fortryllende stedet, Seyðisfjörður, i gjennom Europeisk ungdom. Jeg ble så fascinert, at jeg flyttet dit og har vært med i etableringen og ledelsen av skolen sammen med Björt, sier Jonatan i samtale med DialogWeb.
– Det er ikke bare den økonomiske støtten, som har spilt en stor rolle. Samarbeid med Europeisk ungdom har bidratt til, at skolen og festivalen er kjent i hele Europa. Det er ikke minst de mange internasjonale deltakere, som har bidratt til suksessen til LungA i gjennom årene, sier Jonatan.

Spennende arbeid

LungA-skolen beskriver seg selv som en selvstendig, kunstnerisk ledet institusjon og situasjon, der vi eksperimenterer med kunstnerisk praksis som en måte å gjøre, tenke og være på for å dyrke, forstyrre, forvri og forvandle våre forestillinger om estetikk, læring og oppfatning. Det er en lærdom i seg selv å være blant og samarbeide med folk om kunst og kultur, folk i ulik alder, av ulik herkomst og med ulike interesser og kompetanser.

Facebook: https://www.facebook.com/pg/LungA.School/about/?ref=page_internal

LungA_1.jpg  LungA_2.jpg  LungA_4.jpg  LungA_6.jpg  LungA_5.jpg  LungA_3.jpg