Norja

 

Norja: Uusi laki ja ammattimainen tiedotus

– Oppimista tapahtuu kaikkialla, sekä yhteiskunnassa että henkilötasolla, kukaan ei lähde nollasta. On todella tärkeää että säilytämme yhteiskunnallisen näkökulman koko matkan, sanoi neuvonantaja Torild Nilsen Mohn Norjan Vox:ista, kun hän kertoi Norjan onnistuneesta opitun tunnustamisen kampanjasta. Hän sanoi Pohjoismaiden olevan edelläkävijäalue, joka varmasti selviää opetuksen uusista haasteista, mutta pelkkä pohjoismainen yhteistyö ei riitä, vaan meidän on suunnattava katseemme omien alueidemme ulkopuolelle, eli muuhun Eurooppaan.
Torild Nilsen Mohn
Torild Nilsen Mohn
Opitun tunnustamiseksi sekä perus- että korkeammassa koulutuksessa on Norjassa saatu aikaiseksi uusi lainsäädäntö.
– Monet ovat kateudesta vihreitä, kun he kuulevat kuinka pitkälle me olemme päässeet, sanoi Mohn.
Kuntayhtymissä on saatu aikaan järjestelmä, joka mahdollistaa aikuisten vapaaehtoisen opitun tunnustamisen. Kaikki sektorit ovat sopineet yhteisestä menettelytavasta, johon kuuluu myös sekä tiedotus että ohjaus.

Vapaaehtoisuus ja läpinäkyvyys

Yksilön oikeudet ovat opitun tunnustamisen ensimmäisiä ehtoja. Toisin sanoen kaikki perustuu vapaaehtoisuuteen, ja yksilöllä on omistusoikeus dokumentointiin sekä työpaikalla että opetusjärjestelmän sisäpuolella. Opitun tunnustamisessa on otettava huomioon sekä yksilö että erilaiset tarpeet; erilaisia työkaluja tarvitaan koska mitattava asia vaihtelee. Yksilöstä riippuen kyseessä voi olla sekä käytännön osaamista että teoreettista tietoa. Tärkeintä on, että opitun tunnustaminen perustuu luottamukseen, luotettavuuteen sekä paikkansapitävyyteen.
– Uskomme saamiimme tuloksiin, koska yhteiskunta perustuu luottamukseen. Jos joku instanssi tunnistaa opitun, uskomme siihen. Ei siihen tarvita miljoonaa laatuvarmistusta, sanoi Mohn.
Hän painotti myös näkyvyyden merkitystä; on oltava täydellinen prosessin valvontamahdollisuus.
Torild Nilsen Mohn kertoi oman viranomaisensa Voxin onnistuneesta tiedotuskampanjasta opitun tunnustamisen levittämisestä. Tiedotus aloitettiin kaikkein syrjäisimmällä alueella Vestlandetissa, mihin on mm. perustettu paikallisia keskuksia, ns. ”naeringshager” toimintaa varten.
– Upeat sanat myyvät ainoastaan viisi minuuttia, on yhdistettävä ideat konkreettisiin esimerkkeihin, sanoi Mohn.

Suurlähettiläät avainasemassa

Mohn esitteli sekä työnantajille että työntekijöille suunnattua uusnorjankielistä tiedotusmateriaalia. Saadakseen sanomansa perille mahdollisimman iskevällä tavalla Vox pestasi mainostoimiston tekemään kampanjan. Tiedottamisen avainasemassa ovat olleet ns. suurlähettiläät. Heidän tehtävänsä on kertoa, millä tavalla he ovat hyötyneet omasta opitun tunnustamisestaan. Lähettiläinä toimivat mm. teurastaja ja opettaja, joka itsenäisesti opetti seinävaatteiden valmistamista. He osallistuivat tiedotustilaisuuksiin, missä heidän osuutensa teki syvimmän vaikutuksen sekä tavallisiin kuuntelijoihin että toimittajiin.
– Median edustajat haluavat jutella käytännön kokemusta omaavien kanssa mieluummin kuin viranomaisten kanssa, väitti Mohn.
Kotisivun (www.vox.no) kautta voivat yritykset ns. aloituspaketin avulla kartoittaa työntekijöidensä osaamista. Pakettiin sisältyy motivaatio- ja tiedotusmateriaalia sekä humoristinen lyhytelokuva ”Praktikeren”, joka kertoo erilaisista tavoista kartoittaa osaamista.