Nuorisotakuun voimavaroja ohjaukseen

 

– Tuttu sana, mutta en kyllä yhtään osaa sanoa, mitä se tarkoittaa.

Näin vastaa kevään ylioppilas Mirjami Tammelander kysymykseen, mitä mielikuvia sana ’nuorisotakuu’ herättää. Terveiset vain kohderyhmästä hallituksen kärkihankkeen toteuttajille.

Takuusta kerrottava nuorelle

Elokuun lopussa työttömänä oli  lähes 44 000 takuun kohderyhmään kuuluvaa 15–24-vuotiasta. Se on viitisen tuhatta enemmän kuin edellisvuonna.

Entä vaalien jälkeen?

  • Nuorisotakuulla on 60 miljoonan euron vuosibudjetti.
  • Jotkin osat, kuten nuorten aikuisten osaamisohjelma, ovat määräaikaisia.
  • Nuorisotakuu on myös Euroopan unionin hanke, johon Suomi on sitoutunut.
  • Ohjelman tulevaisuus ratkeaa kevään eduskuntavaaleissa.

Pornaislainen Tammelander kuuluu siihen neljännekseen, joka on onnistunut työllistymään avoimilla työmarkkinoilla.

– Kun kesätyön päätyttyä ilmoittauduin työttömäksi työnhakijaksi, kukaan ei maininnut nuorisotakuusta. Sen voisi kyllä ottaa puheeksi heti alussa, sillä minua ainakin huolestutti kovasti, että mitä, jos en saakaan työtä, hän toteaa.

Kahden kuukauden ajan Tammelander haki joka paikkaan, mihin oma työkokemus ja taidot vain riittivät: kaupan kassalle, kahvilaan päiväkoteihin, kouluihin sijaiseksi, henkilöstöpalveluihin, hotellin vastaanottoon, kioskiin.

Noin 30. haku tärppäsi. Hän työskentelee toista viikkoa lukiolaisen henkilökohtaisena avustajana ja viihtyy työssään.

Monialainen ohjausverkosto kuntoon

Lähes kahden vuoden ajan nuorisotakuulla on ohjattu nuoria töihin, opintoihin tai työpajoihin kolmessa kuukaudessa työttömäksi jäämisestä. Takuu on tavoittanut yli 300 000 nuorta, mutta vastuuministeriöissä tiedetään, että yhä on liikaa niitä, joita etsivä toiminta, kuntoututtavat toimet, valmentavat koulutukset, oppisopimuskoulutukset tai työpajat eivät tavoita.

– Nuoret kaipaavat henkilökohtaista ohjausta ja neuvontaa. Kysymys kuuluu, miten rakentaa monialainen toimijaverkosto, jossa tieto kulkee, sanoo ylijohtaja Tuija Oivo työ- ja elinkeinoministeriöstä (TEM).

Ratkaisua haetaan Euroopan sosiaalirahaston tuella toteutettavasta palvelumallista, Ohjaamosta. Maan kattava, moniammatilliseen verkostoon perustuva palvelu yhdistää opinto- ja uraohjauksen.

Työnhakuoppia opinto-ohjaukseen

Välivuottaan viettävä Mirjami Tammelander kertoo saaneensa koulusta riittävästi ohjausta opintoihin. Järvenpään lukion opinto-ohjaaja osasi neuvoa ja tukea juuri oikeissa kohdissa.

– Sen sijaan lukion opinto-ohjauksessa yleensä voisi vielä enemmän käsitellä työnhakua, nyt keskitytään vain opiskeluun. Se vähentäisi monen lukiolaisen stressiä, lastentarhanopettajan opintoihin tähtäävä Tammelander sanoo.

Eikä haittaisi, vaikka nuorisotakuu tulisi tutuksi jo koulussa.

The post Nuorisotakuun voimavaroja ohjaukseen appeared first on Souli.