Onnistuiko media vahtikoirana?

 

Kun kokoomusministeri Laura Räty arvioi mediassa pientuloisten määrän alakanttiin ja saman puolueen kansanedustaja Pia Kauma arvosteli ajankohtaisohjelmassa maahanmuuttajien saamia avustuksia, kansa ilmaisi suuttumuksensa: päättäjät ovat vieraantuneet kansasta. Media synnytti kohun, mutta onnistuiko se virittämään rakentavaa, tietoon perustuvaa keskustelua, erikoistutkija Ville Pitkänen?

”Media on tehnyt hyvää työtä vallan vahtikoirana. Toimittajien kuuluu kyseenalaistaa valtaapitävien sanomisia ja kysyä, mitä niiden takana on. Media teki oikein nostamalla esiin tapaukset, selvittämällä niiden taustoja ja raportoimalla, miten asiat oikeasti ovat.

Ministeri Rädyn tiedoissa oli puutteita, ja Kauma toisti stereotyyppistä ajatusta, jonka moni kansalainen saattaa jakaakin. Oli hyvä tuoda kansanedustaja julkisuuteen perustelemaan aiempia sanomisiaan.

Tosin sosiaalisessa mediassa moni totesi, että vaikka faktat ovat pöydällä, mutupuheita uskotaan. Keskustelua on vaikea saada aikaan edes tiedon pohjalta, kun mielipiteet ovat niin vahvoja. ”

Ville Pitkänen toimii erikoistutkijana Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksessa. Hän on tutkinut kampanjointia ja politiikan julkisuuden muutosta.

 

The post Onnistuiko media vahtikoirana? appeared first on Souli.