Opiskelijat pitävät tylsyyden loitolla

 

– Miten voisin tylsistyä, kun minulla on niin innostuneita ja motivoituneita opiskelijoita, ihmettelee lahtelainen aikuiskouluttaja Anja Kivivuori.

Kielten suunnittelijaopettaja Anja Kivivuori viihtyy työssään.

Kielten suunnittelijaopettaja Anja Kivivuori viihtyy työssään.

Hän opettaa Wellamo-opistossa saksaa, ruotsia ja suomea toisena kielenä.

– On hienoa nähdä ihmisten palo ja kielitaidon kehittyminen, kun he siirtyvät tasolta toiselle. Eniten tykkään opettaa ihan alkeita, kielten suunnittelijaopettaja kuvaa.

Juuri sellaisen vastauksen Työterveyslaitoksen tutkija Lotta Harju kuvittelisi opettajalta kuulevansakin.

– Opetusala on perinnäisiä kutsumusammatteja, ja se saatetaan siksi kokea merkitykselliseksi.  Jos työ itsessään on palkitsevaa, se ei lähtökohtaisesti tylsistytä.

Haasteiden puute tylsistää

Näin ei suinkaan ole kaikilla työelämässä, osoittaa Työterveyslaitoksen tuore kyselytutkimus, jossa Harju oli päätutkijana. Leipääntyminen uhkaa niin asiantuntijaa kuin luovan työn tekijää, eikä säästä suorittavassakaan työssä olevaa. Tutkimus kattoi 11 000 vastaajaa ja 87 organisaatiota.

Sveitsiläiset konsultit ovat keksineet ilmiölle nimenkin: boreout. Työuupumuksesta, burnoutista väännetty käsite kertoo olennaisen.

– Alun perin boreoutilla kuvattiin leipääntymistä toimistotöissä, kun työssä ei ole riittävästi mielekkäitä haasteita, Harju kertoo.

Anja Kivivuorella niitä on. Kun saksan ryhmässä on hollantilainen ja ruotsin ryhmissä kiinalaisia, kreikkalaisia ja venäläisiä, tylsyys pysyy loitolla.

– Nostattaa se tosin välillä hikipisaroita otsalle. Suomen kielen opiskelijat taas ovat niin eläväisiä, että välillä tuntien jälkeen olo on kuin olisi juossut maratonin, mutta olo on silti hyvä.

Leipäätyminen on tabu

Työterveyslaitoksen selvitys kertoo, että opetusalan väki ja terveydenhuollossa työskentelevät leipääntyvät muita ammattiryhmiä harvemmin. Pahimmin ongelma koettelee kuljetus- ja valmistusalalla sekä taiteen, viihteen ja vapaa-ajan parissa työskenteleviä.

– Erot ovat selviä, kun opetusalassa ja terveydenhuollossa toimivien kokemuksia vertaa muilla aloilla toimivien kokemuksiin. Kaikkiaan tylsistyminen on todennäköisesti nyt havaittua laajempi ilmiö, se vain jää piiloon, Lotta Harju arvioi.

Vältä tylsistyminen

  • Suunnittele hyvin. ”Kun suunnittelen tunnit, ne on oikeasti puoliksi tehty.”
  • Heittäydy opetustilanteisiin. ”Välillä pitää olla näyttelijä, välillä pelle. Joskus tuntuu, että  tulee jopa liikaakin eläydyttyä.”
  • Pidä taukoja. ”Tosin olen huono esimerkki, koska saatan vetää 12 tuntia putkeen syömättä. Älä tee kuten minä teen!”

− suunnittelijaopettaja  Anja Kivivuori

Leipääntyminen on nimittäin jopa tabu.

– Ei voi tylsistyä, kun on kauhea kiire. Eikä tylsistymistä ole sopivaa näyttää, vaan ennemminkin pitää näyttää kiireiseltä, tutkija arvioi.

Työssä tylsistymistä kannattaa silti torjua, sillä se lyhentää työuria ja uhkaa terveyttä. Tylsistynyt myös vaihtaa herkästi työpaikkaa tai karkaa eläkkeelle.

Aiemmin ilmiötä ei ole tutkittu näin laajasti eikä Suomessa lainkaan. Tutkimus työelämän nurjasta puolesta on keskittynyt dramaattisempien kokemusten − stressin ja työuupumuksen − kokemuksiin.

Taitaa olla tauon paikka

Vaikka työ itsessään olisi mielekästä, työolot voivat altistaa leipääntymiselle.

– Työ itsessään ei tee autuaaksi, jos sen tekemisen ympäristö mättää, Lotta Harju muistuttaa.

Esimerkiksi kansalaisopiston iltaan painottuva työkulttuuri voi ulkopuolisesta tuntua raskaalta.

Anja Kivivuori aloittaa työn aamupäivällä kotonaan suunnittelemalla tunteja. Iltapäivällä hän tekee opistolla paperitöitä. Opettamisen aika on vasta illalla, kun opiskelijat ehtivät paikalle omilta töiltään, opinnoiltaan ja menoiltaan.

– Hyvä ryhmä antaa voimaa tehdä työtä illallakin, hän sanoo.

Tyhjien hetkien laskemiseen Kivivuori ei päivän mittaan ehdi. Kahvikuppi hulahtaa tietokoneen ääressä ja joskus syöminen unohtuu kokonaan.

– On omaa hölmöyttäkin, että en aina malta pitää taukoja, Kivivuori tunnustaa.

Vielä pitää suunnitella tulevan maanantain tunnit sijaiselle, sillä edessä on pitkä viikonloppu Oslossa. Anja Kivivuori haluaa, että kollegalla on kieliryhmäläisten kanssa yhtä hauskaa kuin hänellä itsellään.

Tänään vietetään Euroopan kielten päivää.

Kuvat: stocksnapper / Scandinavian StockPhoto; Terhi Kouvo

The post Opiskelijat pitävät tylsyyden loitolla appeared first on Souli.