Oriveden Opisto pilotoi kirjailijavalmennusta

 

– Oriveden-kasvatit ovat viime vuosina kahmineet merkittäviä kotimaisia kirjailijapalkintoja, joten on luonnollista kehittää kirjoittajakoulutuksia tähän suuntaan. Pilottiryhmässä tähdätään proosatekstien saattamiseen julkaisukuntoon, kertoo kirjoittajalinjojen johtaja Reijo Virtanen.

Kustannussopimusta ei Oriveden Opisto kurssilaisille lupaa, mutta tukea käsikirjoituksen työstämiseen on tarjolla.

Elämys paras opettaja

Studio Orfeus -nimellä kulkeva koulutus alkaa syyskuun alussa 11 opiskelijan ja kahden pääopettajan voimin. Opiskelijat tekevät kotonaan täyspäiväisesti itsenäistä työtä ja kokoontuvat yhdeksänä viikonloppuna kansanopistolle.

– Tavoite on tuottaa 37 kirjan jaksoa, käytännössä monisataasivuinen teos, Virtanen sanoo.

”Studio Orfeus on komean ja myyttisen enteinen nimi?” sanoo kirjoittajakoulutuksen toinen pääopettaja Harri István Mäki.

”Studio Orfeus on komean ja myyttisen enteinen nimi?” sanoo kirjoittajakoulutuksen toinen pääopettaja Harri István Mäki.

Toinen pääopettaja, kirjailija Harri István Mäki uskoo, että parhaiten kirjoittamista oppii omien elämysten ja analyysien kautta.

Lisäksi tarvitaan reipasta, kriittistä ja luovaa editointinäkökulmaa – ja ymmärrystä. Sitä hän aikoo opiskelijoilleen opettaa.

– Ymmärtämällä syvemmin omia dramaturgisia näkemyksiä, kirjoittaja kasvattaa tekstiin lisää oivalluksia ja kykenee kenties parantamaan tekstin persoonallista otetta.

Kolleganaan Mäellä on kirjailija Raija Paananen.

Vaatimuksena valmis käsikirjoitus

Pilottiryhmä toteutetaan vapaan sivistystyön koulutuksena. Kustannukset katetaan valtionavulla, Taiteen edistämiskeskuksen apurahalla ja kurssimaksuilla. Opiskelijat maksavat opetuksesta 3 300 euroa, minkä päälle tulevat lähiviikonloppujen asumis- ja ruokailukulut.

Pilottikurssilaiset ovat pääasiassa opiston sanataiteen linjan käyneitä ja vapaan kirjoittajakoulun opiskelijoita. Vaatimuksena oli kokonainen teoskäsikirjoitus, joka näytteiden perusteella on työstettävissä julkaisukelpoiseksi.

– Opettajat eivät tee osallistujista kirjailijoita, vaan he itse tekevät työn, ja saamansa palautteen avulla heistä voi tulla julkaisukelpoisia kirjailijoita, Reijo Virtanen täsmentää.

Kuvat: Terhi Kouvo

The post Oriveden Opisto pilotoi kirjailijavalmennusta appeared first on Souli.