Oriveden ja Ahlmanin opistot yksiin

 

– Vuodenvaihteen jälkeen Ahlmanin koulun Säätiö vastaa sekä koulutustoiminnasta että henkilöstöstä. Kummankin oppilaitoksen henkilökunta kannattaa yhdistymistä, kertoo Oriveden Opiston rehtori Kaisa Väyrynen.

Samalla kiinteistö siirtyy opiston nykyiseltä ylläpitäjältä Kansanvalistusseuralta Ahlmanille.

Ylläpitäjät haluavat turvata monipuolisen ja tasokkaan koulutuksen sekä Orivedellä että Tampereella. Vastedes Orivedellä annetaan vapaan sivistystyön koulutusta, lukiokoulutusta ja Ahlmanin ammatillista nuoriso- ja aikuiskoulutusta.

Oriveden Opisto tunnetaan taidekoulutuksistaan, kun taas Ahlmanille keskeisiä ovat  lähiruoka-ajattelu sekä yrittäjyys- ja osuuskuntatoiminta. Oppilaitosten pitkäkestoisissa koulutuksissa on yhteensä yli 500 opiskelijaa. Lyhytkestoisissa ja monimuotokoulutuksissa on vuosittain noin 1 500 opiskelijaa.

Rakenneuudistuksen hengessä

Vapaan sivistystyön ja ammatillisen koulutuksen liitto vastaa meneillään olevaan rakenneuudistukseen. Opetus- ja kulttuuriministeriö kannustaa oppilaitoksia isoihin ja monialaisiin kokonaisuuksiin.

Kansanopisto

  • Oriveden Opisto perustettiin vuonna 1909.
  • Se kuuluu Kansanvalistusseuralle.
  • Opisto tunnetaan kuvataiteen, musiikin ja kirjoittamisen opetuksesta.

 

Ammattiopisto

  • Ahlmanin ammattiopisto perustettiin vuonna 1904.
  • Se kuuluu Ahlmanin koulun Säätiölle.
  • Opisto tunnetaan luonnonvara- ja ympäristöalan sekä matkailun, ravitsemis- ja talousalan koulutuksestaan.

− Yhdistyminen on valtakunnallinen pilotti, jossa ammatillinen koulutus, lukiokoulutus ja vapaa sivistystyö lyövät kättä toisilleen, Väyrynen sanoo.

Esimerkiksi kansanopistolukiossa voi tulevaisuudessa suorittaa lukio- ja ammatillisen koulutuksen kaksoistutkinnon. Lyhytkurssit, monimuotokoulutukset ja kesäkurssit jatkuvat, ja kurssitoiminta laajenee ammatilliseen täydennyskoulutukseen.

Henkilökunta on helpottunut

Kun Kaisa Väyrynen kertoi uutiset Oriveden-henkilökunnalle, vastaanotto oli iloinen ja helpottunut.

− Syvä helpotuksen huokaus kuului kahvipöydän ympäriltä, kunnes se muuttui riemuksi ja iloksi, rehtori kertoo.

Ratkaisua opiston tulevaisuudelle on haettu kaksi vuotta. Samalla on käyty yhteistoimintaneuvotteluita talouden saattamiseksi kestävälle pohjalle. Raskaudestaan huolimatta prosessi on rehtorin mielestä kannattanut.

− Se on opettanut, että ennakkoluulottomuus ja omista reviireistä ulostulo johtavat ratkaisuun. Samanlaista ennakkoluulottomuutta toivon nyt niin toisen asteen kuin vapaan sivistystyön oppilaitoksiltakin, Väyrynen sanoo.

Yhdistymisestä päättivät Ahlmanin koulun Säätiön ja Kansanvalistusseuran hallitutukset. Se vaatii vielä ministeriön myönteisen päätöksen.

Kuva: Oriveden Opisto

Aiemmin Soulissa:

Oriveden Opisto ja Voionmaan opisto yhteistyöhön

Oriveden Opisto aikuislukioiden kärkeä

 

 

 

The post Oriveden ja Ahlmanin opistot yksiin appeared first on Souli.