Peli raivaa oppimisen esteet

 

1. Digitaalinen leikekirja yhdistelee oppimistapoja

Lukeminen ei ole kaikille paras tapa oppia. Entä jos opiskelisi saksan verbejä toisin? Book Creator sovelluksella voi tehdä oman digikirjan, joka sisältää valokuvia, tekstiä ja  nauhoitettua ääntä. Sovellus toimii iPadissa.

Tee näin: Räpsi muutama valokuva ystävästäsi, kun tämä istuu, syö ja juoksee. Siirrä kirjan sivulle kuva istuvasta kaverista ja kirjoita kuvan päälle sitzen. Nauhoita vielä verbi puhuttuna kirjan sivulle.

2. Lautapeli havainollistaa matematiikan

Prosentti- ja desimaalilaskut ovat monelle tunnetusti hankalia.

Tee näin: Erityisopettaja Hannele Ikäheimon kehittämässä Ten Base -lautapelissä laskemisen apuvälineenä ovat kymmenjärjestelmäalusta ja oikeat rahat. Peli auttaa hahmottamaan sekä laskutoimituksia että rahankäyttöä.

3. Nettipeli tukee moniaistisuutta

Kielenopiskelija hyötyy nettipeleistä, sillä ne tuovat oppimiseen moniaistikanavaisuutta. Kuva tukee näkömuistia, ääni kuulomuistia ja oma kirjoittaminen tai sanojen klikkailu kinesteettistä oppimista. Jos pelistä on ääniversio, opeteltavan sanan sekä näkee että kuulee.

Tee näin: Treenaa sanoja ja lauseita WordDive-pelien avulla. Hae lisäinspiraatiota opettajien pitämästä Kieli pelittää -blogista.

4. Itse askarreltu kulkee taskussa

Aina peli ei vaadi laitetta tai verkkoyhteyttä. Muistipelin voi askarrella itsekin vaikkapa kemiallisista merkeistä.

Tee näin: Kirjoita toiseen korttiin kemiallinen merkki ’O’ ja toiseen alkuaineen nimi, ’happi’. Löytyvätkö oikeat parit? Vaihtoehtoisesti voit kirjoittaa kortin toiselle puolelle kemiallisen merkin ja toiselle alkuaineen. Sujauta pelikortit oikeaan taskuusi, kun lähdet kävelylle. Poimi kortteja taskusta askelten lomassa ja tarkista, osasitko. Siirrä muistamasi kortit vasempaan taskuun ja pidä lisäharjoittelua vaativat oikeassa taskussa.

5. Roolipeli tuo historian lähelle

Roolipelin tarina syntyy, kun pelaajat eläytyvät hahmoihinsa ja pelimaailman tapahtumiin. Roolipeleihin voi helposti lisätä opiskeltavia asioita, kuten maailmanhistoriaa.

Tee näin:  Roolipelissä kivikauden sankari kohtaisi keskiajan kasvatin ja teollistuneen yhteiskunnan hahmon? Teollistuneen yhteiskunnan sankari suoriutuu nopeasti eri asioista ja liikkuu paikasta toiseen. Kivikauden hahmon kykyjä ovat vastaavasti metsästys ja luonnontuntemus.

Vinkit antoivat Erilaisten oppijoiden liiton apuvälineasiantuntijat Pauli Sarsama ja Jukka Liimatainen.

The post Peli raivaa oppimisen esteet appeared first on Souli.