Perjantaioluet ja etäopiskelu ovat yhdistettävissä

Aarhusilaisessa tekniikan alan oppilaitoksessa opiskeluyhteisön toimivuus saa yhtä hyvän arvosanan etäopiskelijoilta kuin lähiopetukseen osallistuvilta.

 
Etäopetuksessa opettaja toimii sekä koordinaattorina, suunnittelijana että opettajana, pohtii Per Hessellund, aarhusilaisen tekniikan alan oppilaitoksen etäopintokoordinaattori. Kuva: Julie Elver. Etäopetuksessa opettaja toimii sekä koordinaattorina, suunnittelijana että opettajana, pohtii Per Hessellund, aarhusilaisen tekniikan alan oppilaitoksen etäopintokoordinaattori. Kuva: Julie Elver.

Opintoihin kuuluva sosiaalinen kanssakäyminen edistää oppimista ja opiskelijoiden sitoutumista. Mutta miten luoda tilaa kanssakäymiselle, kun opetus tapahtuu kokonaan tietokoneen ruudun välityksellä? 

Aarhusilaisen teknisen alan oppilaitoksen Aarhus maskinmesterskolen etäopintokoordinaattori Per Hessellund tietää asiasta jotakin. Vuonna 2010 oppilaitos käynnisti konemestarikoulutuksesta verkkoversion, joka on alusta lähtien perustunut sosiokonstruktivistiselle oppimisnäkemykselle. Hessellund kertoi aiheesta esiintyessään tämän vuoden kesäkuussa pidetyssä etäopetuskonferenssissa, jonka järjestivät NVL, Fluid ja IDA Education.  

Linkki FLUID-konferenssista tehtyyn podcastiin (tanskankielinen) 

– Pohdimme kokonaisen vuoden, miten lähestyisimme asiaa. Oli hienoa, että suunnitteluun oli varattu niin paljon aikaa. Tulimme siihen tulokseen, että jos saamme sosiaalisen puolen toimimaan, niin koulutuspuolikin onnistuu kyllä. 

Oppilaitoksen koulutusohjelmissa tehdyssä vuotuisessa mielipidemittauksessa etäopiskelijat ovatkin antaneet opiskeluyhteisölle yhtä hyvän arvosanan kuin lähiopetukseen osallistujat.

Vastuu motivoi

Ongelmaperusteisessa työskentelytavassa pitäytyminen on yksi niistä elementeistä, joiden avulla koulutusohjelmassa rakennetaan vahvaa opiskelijaverkostoa. Perinteinen lukujärjestys on siksi hylätty täysin. Sen sijaan opiskelijat saavat joka maanantai viikkotehtävän, joka heidän tulee ratkaista seuraavien päivien aikana oman ryhmänsä kanssa ja esitellä perjantaina kaikille. Vastuu muille opiskelijoille on yksi erityisen motivoiva tekijä, kertoo Morten Sønder Kristensen, joka opiskelee koulutusohjelmassa ja osallistuu aamupäivän tapaamiseen videolinkin kautta. 

– Ryhmädynamiikka on minulle tärkeä motivaatiotekijä. Olen vastuussa toisille ryhmäläisille ja kannan vastuuta yhdessä heidän kanssaan. Se auttaa niinä päivinä, jolloin peitto tuntuu tavallista painavammalta, hän kertoo. 

U1dklip.JPG  
Tältä näyttää etäopiskelijan luokkahuone. Kuva: Julie Elver. 

Morten on täydentänyt toisen asteen opintojaan etäkursseja suorittamalla. Tuo kokemus oli kuitenkin aivan erilainen kuin hänen nykyiset opintonsa.

– Silloin kökötin itsekseni monta kuukautta. Opiskelujen alkaessa sain vain listan kurssimateriaaleista ja tenttipäivämäärän. Jos minulla oli ongelma, sain kysymykseeni vastauksen vasta monen päivän kuluttua, ja minut jätettiin paljolti oman onneni nojaan. Hakiessani tähän koulutukseen jouduin harkitsemaan, olenko valmis tekemään samaa kolmen vuoden ajan.

Ennakkokäsitykset osoittautuivat onneksi kuitenkin vääriksi pian konemestarikurssin alettua. 

Kaljalla kyberavaruudessa 

Morten kertoo, että tunnit kuluvat kuin siivillä, eikä hän tunne oloaan yksinäiseksi.

– Ryhmäämme kuuluu kuusi opiskelijaa, ja muista ryhmäläisistä on tullut hyviä ystäviäni, koska istumme yhdessä monta tuntia päivässä. Meillä on hyviä keskusteluja, kun yritämme ratkaista ongelmaa, joka meille on maanantaiaamuna heitetty, Morten kertoo. Hän sanoo myös, että on ihan mahdollista istua oluella yhdessä, vaikka ryhmän jäsenet olisivat fyysisesti eri puolilla maata.  – Kun olemme kaikki pitäneet esityksemme perjantaina, kokoonnumme usein vielä perjantaioluille, eli kehotamme ihmisiä tuomaan oluen ruudun ääreen. Tuollaista kokoontumista on muuten vaikeaa järjestää, koska asumme sadan kilometrin päässä toisistamme.  

Faktaruutu

Opettajan rooli

Tässä Per Hessellundin vinkit etäopettajana onnistumiseen:

•    Vankka mediaosaaminen on kaiken a ja o. Vuorovaikutusmahdollisuuksia on monenlaisia, ja opettajana sinulla on käytössäsi monia muitakin viestintämuotoja kuin kirjoittaminen. Olisiko palaute on helpompi antaa videon muodossa kuin tekstiksi naputeltuna?  

•    Muista laittaa web-kamera päälle. On tärkeää, että viestintä ei koostu vain äänistä ja niiden tahdissa vilkkuvista mikrofonin kuvista. Ihmisillä voi olla estoja kameran käyttämisen suhteen, mutta ole kärsivällinen ja vaadi kamera päälle aina, kun keskustelette.  

•   Opettajana sinulla on useita rooleja. Toimit sekä koordinaattorina, suunnittelijana että opettajana. Opettaminen on hauskin osa työtä, mutta myös suunnitteluun ja koordinointiin kuluu aikaa, ja näitäkin tehtäviä täytyy muistaa priorisoida. 

•    Kuuntele herkällä korvalla. Hyödynnä kaikkia verkko-opetuksen antamia mahdollisuuksia ”kuuntelemiseen”. 


 

Tulevaisuuden työtapa

Haastatteluun osallistuu videolinkin kautta toinenkin opiskelija, Steffen Vangkilde Hansen. Hän asuu Flensborgissa ja työskentelee kokopäiväisesti, joten hänen kannaltaan mahdollisimman joustava opiskelutapa oli ehdoton edellytys. Muut tavat olisivat olleet mahdottomia, hän kertoo.

– Teen töitä kolme viikkoa ja olen sitten viikon vapaalla. Työviikkojen aikana katson iltaisin oppitunneista tehdyt nauhoitukset ja valmistaudun. Joskus on tietysti vähän hankalaa pysyä kärryillä, mutta minua auttaa se, että ryhmäni odottaa minun olevan valmistautunut. Lukuvuoden alussa teimme ryhmäsopimuksen, jossa määrittelimme, mitä odotamme toisiltamme. Täytyyhän minun noudattaa sitä, Steffen toteaa.

Hänen mielestään koulutuksen toteutustapa on myös valtava potentiaalinen hyöty hänen tulevan uransa kannalta. 

– Meidän työskentelytapammehan on tulevaisuutta. Kaikki tapahtuu jatkossa digitaalisesti – muistiinpanojen tekeminen, tiedonhankinta verkossa ja tiedon jakaminen. Siksi tutkinnon suorittaminen verkko-opintoina on hyvin luontevaa. Täällä meillä on mahdollisuus keskittyä kolmen vuoden ajan opettelemaan verkossa työskentelemistä, myös ryhmänä.