Pluk fra den danske debat

 

Pluk fra den danske debat

”Det eneste erklæringen opnår er at mistænkeliggøre indvandrerne. Jeg kommer fra et land, der fra tid til anden har de her diskussioner om indvandring. Men gennem min opvækst i New York har jeg set, at indvandringen bedst finder sted, hvis man udviser tolerance, og man har lidt tålmodighed med hensyn til den tid, det tager for folk at begå sig i et nyt samfund”.
Carl Pedersen, født i USA, lektor ved Københavns Universitet

”Det er godt, at det danske samfund ærligt markerer, at det bygger på en række principper i stedet for at spille med lukkede kort. Desuden tror jeg, at kravet til udlændingene kan være med til at fremme dialogen mellem indvandrere og danskere”.
Mehmet Ümit Necef, lektor ved Center for Mellemøst-studier ved Syddansk Universitet

”Erklæringen er spækket med banaliteter, der ikke på nogen måde i sig selv vil integrere nyankomne medborgere i det danske samfund bedre. Vi kan ikke lovgive om bestemte holdninger eller holdningsændringer, men vi kan forhåbentlig skabe et samfund, hvor lysten til at være en del vil komme ”per automatik”, det vil sige gennem uddannelsessystemet, arbejdsmarkedet, den generelle debat etc.”
Zubair Butt Hussain, cand. polit og talsmand for foreningen Muslimer i Dialog

”Jeg har i forvejen de værdier, som erklæringen handler om. Derfor er det en mistænkeliggørelse af mig og min forståelse af demokrati, og det er krænkende. Hvis indvandrere skal have skåret demokratiet ud i pap på den her måde, bør det samme være tilfældet for hele den danske befolkning. Jeg kan finde de første 20 ting, som enkelte danske grupper ikke lever op til”.
Rushy Rashid, journalist og foredragsholder

”Vi har hidtil pakket vores regler ind i vat, når udlændinge kommer til landet. Nu opstiller vi nogle klare regler. Vi har jo haft tilfælde med æresdrab og kvinder, som er blevet holdt tilbage”.
Integrationsminister Rikke Hvilshøj, Venstre

”Regeringen tror, den taler til en flok barbarer. (…) Forslaget er respektløst og ufatteligt. Desuden skal og kan det danske samfund integrere udlændingen – ikke omvendt. Det er samfundet, som skal modtage mig. Jeg skal være indstillet på og have viljen til at gå ind i det samfund, men jeg kan ikke som udlænding gøre mig til en del af det samfund. Erklæringen lægger en hel masse krav over på flygtningen, som ikke ved, hvad der er op og ned i det nye samfund”.
Ahmed F. Dualeh, formand for Somalisk forening i Aalborg

Kilder: Dagbladene Politiken og Jyllands-Posten