Rädda världen med kulturens hjälp

 

Visst är det skrämmande när Al Gore visar diagram över hur mycket koldioxid vi släpper ut. Och nog är det synd om isbjörnarna när de balanserar på isflak som krymper i ett furiöst tempo. Ändå kan det vara svårt för en del elever att ta till sig alla rapporter om klimathotet – särskilt om de tycker att naturvetenskap är tråkigt.
– Att använda skönlitteraturen i undervisningen är ett superbra sätt att få eleverna att bli känslomässigt engagerade i skolarbetet. Skönlitteraturen kan med fördel integreras i alla skolämnen, berättar Ann Catrine Eriksson, gymnasiebibliotekarie vid S:t Eskils gymnasium i Eskilstuna.
I den svenska läroplanen (Lpf94) kan man dessutom läsa att ”Det är skolans ansvar att varje elev […] kan söka sig till saklitteratur, skönlitteratur och övrigt kulturutbud som en källa till kunskap, självinsikt och glädje”.
Ann Catrine Eriksson har lagt ut boktips med miljötema på S:t Eskils gymnasiebiblioteks webbplats. Bland tipsen finns till exempel Doris Lessings ”Shikasta: Re: colonised planet 5” och Henry David Thoreaus ”Walden”. Läs alla tipsen här: http://eskilstuna.se/templates/Page____170670.aspx
– Tipsen publicerade jag på webbplatsen för att hjälpa elever på samhällsprogrammet med social inriktning att hitta bra informationskällor till det ämnesövergripande tema de arbetade med. Jag är med i programmets lärararbetslag och handleder eleverna när de ska söka information – både skönlitteratur, facklitteratur, webbplatser, artiklar med mera – till de olika teman de jobbar med, berättar Ann Catrine Eriksson.

Är det något av tipsen på listan som du särskilt skulle vilja lyfta fram?
– Jag lyfter gärna fram den tyska författaren Gudrun Pausewangs ungdomsroman ”Molnet”. Det är en mycket spännande och hemsk berättelse om en katastrofal kärnkraftsolycka i dåvarande Västtyskland. Den handlar om Janna och hennes lillebror. De är ensamma hemma dagen då olyckan sker och ett radioaktivt moln drar in över staden där de bor... Boken är dessutom översatt av Ingrid Mjöberg, som innan sin pension arbetade som gymnasiebibliotekarie på Rekarne gymnasium här i Eskilstuna, berättar Ann Catrine Eriksson.

Mycket kvar att berätta

Det är dock inte alltid så lätt att hitta skönlitteratur med miljötema. I tidningen Arbetaren den 29 januari i år publicerades en krönika av författaren, chefredaktören och debattören Göran Greider där han skriver att han länge har funderat på att sammanställa en antologi med skönlitterära texter som handlar om ekologi och natur. ”Miljö- och klimatfrågan är vår tids stora ödesfråga, men ändå är det som om den aldrig klingat fram i skönlitteraturen”, skriver han, och fortsätter: ”Hela romanvärldar existerar som skildrar arbetarklassens strider, kvinnors historia eller frigörelsen från kolonialismen. Vi kan räkna upp namn på författare i det oändliga som vi förknippar med dessa historiska skeenden. Men alla ekologiska draman? Finns det någon roman som skildrar utrotningen av miljoner vargar på den amerikanska prärien under artonhundratalet? Eller om skogsbrukets omvandling av skogarna till virkesplantager?”.
Som exempel på romaner han vill publicera utdrag ur i sin antologi nämner Greider bland andra Ulf Lundells ”Vädermannen”, Kerstin Ekmans essä ”Herrarna i skogen” och Carl Jonas Love Almqvists ”Drottningens juvelsmycke” från 1834.

Film- och teatertips

Jesper Weithz är redaktionsmedlem på Effekt Magasin, ett samhällsmagasin om klimat- och hållbarhetsfrågor som startades 2009.
Här är Jespers miljövänliga kulturtips:

Avatar
En medryckande och underhållande Hollywoodfilm som väcker både filosofiska, politiska och ekonomiska frågor om hur vi ser på naturen i vårt samhällssystem. (James Cameron, 2009)

The Age of Stupid
En dyster, men intressant film som kombinerar spelfilm och dokumentär för att ställa en enda fråga: När vi vet vad som händer, varför låter vi det då ske? (Här har jag bloggat om den: www.effektmagasin.se/dararnas-tid) (Franny Armstrong, 2009)

Burn up
En teveserie i två delar om FN-klimatförhandlingar och det politiska maktspelet bakom. En spektakulär men lärorik serie som dock kräver förkunskaper. (2008)

Frossa
En helt fantastisk pedagogisk teaterpjäs om vad klimatförändringar är och beror på. Spelas av Teater Barbara. Föreställningen spelas i Stockholm men turnerar också.
Läs mer här: www.teaterbarbara.nu/?forestallningar=frossa

Några fler tips:

The road
Cormac McCarthys
Pulitzerprisbelönade roman ”Vägen” (”The road”) är en svart historia om världen efter katastrofen. Alla växter och djur är döda och de enda människor som är kvar plundrar och mördar varandra för den lilla mat som finns kvar. Huvudpersonerna är en far och hans lille son som vandrar söderut, mot havet. Boken har också blivit film av John Hillcoat med Viggo Mortensen och Charlize Theron på rollistan (2009).

Sju timmar till midnatt
Den tyske barnboksförfattaren Michael Endes bok ”Sju timmar till midnatt” (”Der satanarchäolügenialkohöllische Wunschpunsch”) från 1989 har följande handling: ”Klockan fem på eftermiddagen på nyårsafton får den onda trollkarlen Belsebub Kvackman besök. Herr Mask, ondskans budbärare, påpekar att trollkarlen inte uppfyllt sin årliga kvot av elände och naturkatastrofer, och att han bara har sju timmar på sig”.

Ställ om
En intressant, underhållande och tankeväckande blogg, publicerad av Sveriges Television. Bloggen avslutades i samband med klimatmötet i Köpenhamn i december 2009, men finns fortfarande att läsa. Så här står det i beskrivningen av bloggen: ”Ställ om var en fristående redaktionell satsning på svt.se som bevakade och belyste klimat- och energifrågan, med fokus på det omställningsarbete som krävs av medborgare, näringsliv och offentlig förvaltning för att vi lokalt, nationellt och globalt skall kunna sänka våra utsläpp av växthusgaser samt minska vårt behov av fossil energi.”
Bloggen innehåller intervjuer med personer som har tänkt ett steg längre om vad vi kan göra för att rädda miljön. Särskilt gillar jag avsnittet ”Lösningar för framtiden” där forskare, författare, ekonomer och fritänkare delar med sig av sina visioner om hur vi kan förändra vår livsstil och våra konsumtionsmönster.
Det skulle vara roligt om även de skönlitterära författarna och filmmakarna började ha visioner och berätta mer om en framtid där den hållbara utvecklingen är självklar. För nog börjar vi bli lite mätta på katastrofer?
Oavsett hur berättelserna kommer att se ut, är det mycket sannolikt att listan på klimatkultur kommer att vara längre inom ett par år.
www.stallom.se