Rakenneuudistus ajaa oppilaitoksia yhteen

 

Sanataidekoulutuksestaan tunnettu Oriveden Opisto löysi kumppanikseen luonnonvara-aloille kouluttavan Ahlmanin opiston. Neljä espoolaista aikuiskoulutusorganisaatiota on pian Omniassa. Keski-Suomen Opisto hakee kumppanikseen ammatillista koulutuksen järjestäjää.

Meneillä olevat fuusiot ovat juuri sitä, mitä opetus- ja kulttuuriministeriö (OKM) haluaa vapaan sivistystyön rakenteiden ja rahoituksen uudistukselta. Tavoitteena ovat monialaiset ja omavaraiset ylläpitäjät, jotka selviävät valtion rankasta säästökuurista.

Espoon Arbis jää sivistystoimeen

Ensi vuodesta lähtien Omnian koulutuskonsernissa ovat ammatillinen koulutus, aikuislukio, vapaa sivistystyö sekä aikuisten maahanmuuttajien perusopetus ja siihen valmistava opetus.  Sen sijaan työväenopiston ruotsinkielinen toiminta, Arbis, jatkaa kaupungin sivistystoimessa.

Henkilöstö siirtyy vuodenvaihteessa kaupungilta Omniaan liikkeenluovutuksen periaatteiden mukaisesti.

− Työsuhteiden on määrä jatkua uudessa organisaatiossa. Määräaikainen henkilöstö jatkaa määräajan loppuun saakka Omnian palveluksessa, kertoo työväenopiston rehtori Tarja Lang.

Espoo korvaa Omnialle uusista toiminnoista koituvat nettokulut. Ensi vuoden summat ovat 2 866 000 euroa työväenopiston ja 121 900 euroa aikuislukion toiminnasta.

Perinteet eivät saa estää kehittämistä

Viimeistelyä vailla valmis on kansanopiston, lukion ja ammattiopiston liitos Pirkanmaalla. OKM hyväksyi Oriveden Opiston yhdistämisen Ahlmanin koulun säätiöön. Näin syntyvässä oppilaitoksessa on vuosittain noin 2 000 opiskelijaa.

Harveneeko verkosto?

  • Vuonna 2013 Suomessa oli 311 vapaan sivistystyön oppilaitosta. Lähteinä Tilastokeskus ja Vapaa Sivistystyö.
  • Oppilaitosverkoston arvioidaan harvenevan rakenneuudistuksessa.
  • OKM ei kehota verkoston karsimiseen, mutta vaatii ylläpitäjiltä omavaraisuutta.
  • Vapaassa sivistystyössä kannetaan huolta lähipalvelun säilymisestä.

 

Opistostaan luopuvan Kansanvalistusseuran toiminnanjohtaja Tapio Kujala uskoo yhteistyöhön koulutusympäristöjen kehittämisessä.

− Perinteet ja koulutuksen rakenteet eivät saa estää sitä. Kun opiston tiloihin mahtuu vielä lisää opiskelijoita, olisi luontevaa yhdistää kokonaisuuteen tulevaisuudessa vielä Oriveden kaupungin lukio ja kansalaisopisto.

Kumppani samalta seudulta

Lähiviikkoina käynnistyvät neuvottelut tietävät muutoksia Suolahdella toimivalle Keski-Suomen Opistolle. Valtaosa kansanopiston opetuksesta on ammatillista, mutta ammatillisia toisen asteen paikkoja on vain 80.

− Olemme päätelleet, että valtiovalta ei näin pientä ammatillista yksikköä tulevaisuudessa salli. Miten sitten säilyttää nuorisotyötä ja sen kehittämistä koskeva osaaminen? rehtori Hannu Salvi pohtii.

Ratkaisua haetaan fuusiosta Aänekosken ammatillisen koulutuksen kuntayhtymän kanssa.

− Kummankin oppilaitoksen hallinto on tehnyt päätökset yhdistymisneuvottelujen alkamisesta, Salvi kertoo.

Kansanvalistusseura kustantaa Souli-verkkomedian.

Kuva: marylooo / Scandinavian StockPhoto

Aiemmin Soulissa:

VST valitsi uuden hallituksen

The post Rakenneuudistus ajaa oppilaitoksia yhteen appeared first on Souli.