Ruotsin Euroopan sosiaalirahastolta 22 miljoonaa kruunua kansanopistohankkeelle

Hankkeen järjestää Ruotsin kansansivistysneuvosto, Folkbildningsrådet, yhdessä kuuden eri puolilla Ruotsia sijaitsevan kansanopiston kanssa. Hankkeen tarkoituksena on kehittää ja parantaa menetelmiä, jotta nuoret maahanmuuttajat suorittaisivat loppuun kansanopisto-opintonsa.

 
Kuva: Pexels Kuva: Pexels

Hanke on kolmivuotinen ja alkaa vuonna 2019. Kohderyhmänä ovat alle 24-vuotiaat nuoret maahanmuuttajat.

– Olemme iloisia siitä, että Euroopan sosiaalirahastoneuvosto on myöntänyt tälle hankkeelle rahoitusta. Päätös on tunnustus kansanopistolle koulutusmuotona ja antaa meille mahdollisuuden kehittää sekä levittää kansanopistojen työtapoja, toteaa Folkbildningsrådetin pääsihteeri Maria Graner.  

Hankkeen nimi FAMN on lyhenne sanoista ”folkhögskola som arena för metodutveckling med nyanlända” (kansanopisto maahanmuuttajakoulutuksen menetelmien kehittämisympäristönä). Sen tavoitteena on luoda työtapoja ja malleja, jotka helpottavat siirtymää kielikoulutuksesta kansanopiston yleissivistävään opetukseen. Hankkeen avulla pyritään myös kehittämään nuorten maahanmuuttajien opetuksen pedagogiikkaa.

– Kansanopistoilla on pitkä kokemus nuorten maahanmuuttajien kanssa työskentelystä esimerkiksi opintoihin motivoivilla kansanopistokursseilla ja kotouttamiskursseilla. Opistoissa osataan kohdata haavoittuviin ryhmiin kuuluvat ihmiset, jotka tarvitsevat lisää koulutusta, Maria Graner toteaa lopuksi.