Så firar Kristine Åland 100 år

Tryggheten, möjligheten att påverka och upplevelser. Det är några av orsakerna till varför Kristine Dzene från Lettland valt att stanna på Åland. Hon ska fira att Åland fyller 100 år under hela 2022.

 
 I framtiden vill Kristine tillsammans med sin familj bygga ett hus på Åland I framtiden vill Kristine tillsammans med sin familj bygga ett hus på Åland. Foto: Hulya Ehres

PERSONPORTRÄTT Kristine Dzene, 32 år, är från den lilla staden Bauska i Lettland. Hon flyttade till Åland för 10 år sedan och anledningen var att hennes sambo fick jobb på en fiskodling i den åländska skärgården. Hon beskriver läget i Lettland då som en ekonomisk kris och att det var svårt att få jobb. Därför valde Kristine att flytta med till Åland.

Kristine har studerat hospitaly management vid Högskolan på Åland och tagit kandidatexamen. Hon har även haft en rad olika typer av jobb på Åland, bland annat som lokalvårdare på hotell, försäljare på klädbutik och museivärd. Nu jobbar hon som förmånshandläggare på kommunernas socialtjänst, ett arbete hon trivs med.

- Jag trivs jättebra och man kan planera sitt liv på ett helt annat sätt än när man bara har visstidsanställningar. Det är roligt, jag lär mig mycket varje dag, säger hon.

Guidar nyinflyttade

I dag bor Kristine i Mariehamn tillsammans med sambon och sonen, 8 år, och dottern, 3 år.

Hur upplever du mottagandet när du kom till Åland?

- För det mesta, bara bra och jag har alltid valt att se den positiva sidan. Jag upplever ålänningar som väldigt snälla. Jag har inte haft några större problem i arbetslivet. Men visst har jag stött på motstånd också. I bland när jag har sökt jobb och skickar in ansökan och inte blir kallad på intervju så upplever jag att det beror på att jag har ett utländskt namn. Men jag vet inte. Jag har utbildning och en massa erfarenhet så jag blir lite ledsen om det skulle bero på efternamnet.

Vad kan bli bättre?

- När jag flyttade hit för tio år sedan var det lite svårt att veta vart man ska vända sig med vissa frågor. Nu är det mycket bättre för de som flyttar till Åland. Men jag får fortfarande hjälpa många nyinflyttade med att hitta till FPA (som har hand om socialförsäkringen, föräldrapenning=) och fylla i blanketter för att få de som de har rätt till. Många har bott här två tre år, de jobbar här. Men har ingen försäkring.

Så firas Åland 100 år

Hela det åländska samhället, invånare, turister, organisationer, företag med flera deltar i firandet. Det kommer att finnas jubileumsaktiviteter av alla slag, något för alla smaker och alla åldrar. Musik och kultur i olika genrer och former, litteratur, föreläsningar, seminarier, middagar och kalas.

Under 2021 har redan många spännande evenemang avlöst varandra. Bland kommande evenemang finns musikalen Ålandskungen, en Musik- och dansfestival, Ålands flaggas dag, det stora 100-årskalaset som firas i dagarna fyra 9-12 juni 2022 och ett nytt besökscentrum vid Bomarsunds fästning som ska invigas.

Dessutom kan nämnas ”Det blå Åland- en vinterfest i Mariehamn”, ”Århundrades åländska maträtt” som ska utses.

Hur ska du fira Åland100år?

- Jag hoppas att det blir många evenemang som vi i familjen kan delta i. Jag är en social och en aktiv person så det passar mig.

- Jag ska baka Ålandspannkaka (som är typiskt för Åland) och så brukar vi göra det som alla andra åländska familjer gör. Även om vi också håller fast vid lettiska traditioner så känns det jätteviktigt att delta i det mesta här. Vi försöker göra på samma sätt som andra och har börjat fira lillajul, samma helg som första advent. Det är jätteroligt för barnen.

Kristine Dzene har på fritiden valt att engagera sig politiskt och är medlem både i stadsfullmäktige och bildningsnämnden i Mariehamn.

- Det är något nytt och det ger mig massor, jag lär mig hela tiden. Det är intressant med debatt, även om jag anser att min svenska inte är perfekt. Man kan ge förslag och så blir det något nytt, oftast blir det bättre.

På fritiden är familjen aktiv, de cyklar, promenerar och engagerar sig i barnens fritidsintressen. Kristine upplever att det finns mycket att göra på Åland och försöker delta i kulturella evenemang.

- Åland är ett fantastiskt ställe att bo på, det är jättefint. Här kan man testa många olika grejer. Jag är väldigt nöjd att vi bor här.

Hur ser du på framtiden?

- Det är en jättesvår fråga och jag vet inte riktigt vad jag vill göra. Men vi i familjen ska bygga ett hus här på Åland.

- Det kanske öppnas nya dörrar. När barnen blir större vill jag göra en masterutbildning. Vi kommer att bo kvar här så länge barnen är små, det är så tryggt med både daghem och skolor.