Sarajevon opetukset

 

Balkanin konfliktin jäljiltä Sarajevoa asuttavat serbit, kroatit ja bosnialaiset. He ovat ortodokseja, katolisia ja muslimeita. Kaupungin ympäröiviltä vuorilta ampuneiden tarkka-ampujien tuhot näkyvät huonokuntoisten rakennusten luodin tai kranaatin reikinä. Kaupoissa riittää tilaa ulkomaalaisille, kun paikalliset kulkevat kaduilla edestakaisin.

Yliopisto-opiskelijoiden vesipiippu porisee, ja turkkilainen tee on paikallaan. Nuoret miehet sanovat sarajevolaisten elämän olevan selviytymistaistelua päivästä toiseen. Ne, joilla ei ole töitä viljelevät läheisillä vuorilla, tekevät pimeitä töitä tai varastavat elannokseen. Opiskelijoiden mieltä painavat kelvottomat poliitikot, jotka eivät rakenna uutta Bosnia-Hertsegovinaa vaan pitävät kiinni vanhasta vihastaan ja vallastaan. Siksi sarajevolaislapset on jaettu luokkiin uskonnon ja etnisen taustan mukaan. Maassa on kolme opetussuunnitelmaa, eikä lapsien koulussa tarvitse kohdata toisiaan.

Aikuiskouluttajien Rememberging for the Future -konferenssi Sarajevon kaupungintalolla todistaa historian merkityksestä, sovinnon tekemisen tarpeellisuudesta, oman identiteetin löytämisen ja oikean kertomuksen rakentamisen tärkeydestä.

Tutkijat muistuttavat, että jokainen kansakunta, yhteisö muuttuu sodan ja konfliktin myötä. Identiteetti muotoutuu uudelleen, eikä välttämättä rauhanomaisempaan suuntaan. Luennoitsijoiden mielestä aikuiskoulutusta tarvitaan muistuttamaan rauhan ja sodan merkityksestä, rakentamaan yhteisöä, lisäämään kansalaiskeskustelua ja tähdentämään erilaisten mielipiteiden sietämisen välttämättömyyttä.

Entinen pääministeri Esko Aho muistutti taannoin Yleisradion haastattelussa meitä suomalaisia kansainvälisyyden tärkeydestä. Impivaaralaisuuteen, nurkkakuntaisuuteen tai nationalismiin emme saa sortua maailmassa, jossa olemme entistä riippuvaisempia toisistamme. Lähimmäisiä ovat yhtä hyvin viereisen rapun asukkaat kuin teekuppilassa viivähtäneet sarajevolaisopiskelijat.

Toisten kurjuus saa miettimään omaa hyväosaisuuttamme. Syyllistyä ei kannata, mutta kannattaa havaita, että useimmat ongelmamme voimme ratkaista itse. Se vaatii kelvollisia ja kunnollisia vastuunkantajia, jotka ottavat toivon mukaan ottavat opiksi historiasta. Sen Sarajevo kävijälleen opettaa.

The post Sarajevon opetukset appeared first on Souli.