Sinnikäs suomen opiskelija

 

Joka päivä Santos, 20, opettelee sanakirjasta kolme uutta suomen kielen sanaa. Joka päivä hän kuuntelee radiota ja katsoo televisiota.

– Kello viisi tulee lastenohjelmia, joita on helppo seurata. Opin uutta joka päivä, hän kuvaa opiskeluaan Lammin vastaanottokeskuksessa.

Elämänsä ensimmäiset 18 vuotta Bernardino Santos eli Guinea-Bissaussa. Lähes kaksi vuotta sitten hän lähti Länsi-Afrikasta kohti Pohjolaa ja päätyi lopulta Hämeen Lammille.

Kotimaansa Santos jätti, koska siellä oli turvatonta elää. Rikoksia tehdään paljon, ja ihmiset pelkäävät koko ajan. Suomi tuntuu hyvältä paikalta elää.

– Suomessa autetaan ihmisiä, annetaan turvapaikka. Ihmiset ovat tasa-arvoisia ja elämä on turvallista.

Elämää välitilassa

Vastaanottokeskuksessa ihmiset ovat välitilassa: eivät yhteiskunnan ulkopuolella, mutta eivät sen täysivaltaisia jäseniäkään. Mieltä kalvaa jatkuva pelko paluusta turvattomaan lähtömaahan.

Suomikamuilta oppii arkikieltä

  • Lammin vastaanottokeskuksen Suomikamut-toiminta tukee suomen kielen opetusta.
  • Aloite vapaaehtoisvoimin toteutetusta pilotista tuli SKYOPE-projektilta, jolla kehitetään ja yhtenäistetään vastaanottokeskusten suomen kielen opetusta.
  • Keinona on esimerkiksi hankkeessa kehitetty yhteinen opintotoiminnan suunnitelma.

Santos vertaa vastaanottokeskusta vankilaan.

– Ajattelen perhettäni joka päivä. En tiedä, missä äitini, kaksi siskoani ja veljeni ovat.

Vastauksen odottaminen turvapaikkahakemukseen on stressaavaa, kun ei tiedä, onko päätös hyvä vai huono.  Viime lokakuun lopussa Santos sai vastauksen omaan hakemukseensa. Hänet kutsuttiin käymään poliisilla Hämeenlinnassa, mutta kerrottiin vain, että asia koski hakemusta.

– Kun kuulin, että päätös on positiivinen, tulin todella iloiseksi. Ajattelin, että nyt minulla alkaa uusi elämä Suomessa: saan jatkaa opiskelua ja opetella lisää suomea.

Se on Santosista kuitenkin hyvä, että vastaanottokeskuksessa voi opiskella. Kolmesti viikossa hän osallistuu Taito Extra -kurssille, ja yhteensä lähiopetustunteja on viikoittain viisi. Hän pitää opettajastaan ja siitä, että oppii joka kerta uutta. Suomikamutapaamisissa turvapaikanhakijat pääsevät puhumaan suomea vapaaehtoisten kanssa. Näin he oppivat puhekieltä.

Kouluun vaikka joka päivä

Vaikka Bernardino Santosin mielestä Suomessa on paljon hyvää, joitakin asioita on vaikea ymmärtää. Esimerkiksi: miksi kouluun ei pääse joka päivä?

– Koulua on vain kolme kertaa viikossa. Se on liian vähän.

Suomalaisia hän pitää ystävällisinä mutta ujoina. Kaikki eivät kuitenkaan ole mukavia, eikä rasismi ole Santosille vierasta. Kahdesti humalaiset ovat huudelleet solvauksia hänen peräänsä kadulla.

Vielä Bernardino Santos ei ole tavannut Suomessa maanmiehiään, mutta hänellä on hyviä ystäviä Angolasta. He asuvat Tampereella. Tavatessaan ystävykset puhuvat yhteistä kieltään portugalia, mutta yhtä tärkeä heille on musiikin kieli. Samalla Santos pääsee toteuttamaan rakasta harrastustaan, rumpujen soittoa.

– Parasta on reggae. Kuuntelen myös hiphopia ja afrikkalaista kizombaa, nuori mies sanoo.

Hän haluaa jatkaa opiskelua yliopistossa, valmistua ammattiin ja päästä töihin. Talous ja hallinto kiinnostavat. Tulevaisuus on Suomessa, kenties Tampereella, missä Santos voi varmasti jatkaa opiskelua ja rumpujen soittoa.

Teksti: Katja Ruunaniemi ja Kaisa Rontu
Kuva: Kaisa Rontu

The post Sinnikäs suomen opiskelija appeared first on Souli.