Sivistyksen fani

 

− Ettehän te ole yhtään niin juroja ja hiljaisia kuin tanskalaiset väittivät. Menee minne tahansa, vaikkapa museoon, ihmiset alkavat välittömästi jutella, Kutlikova sanoo reilun kuukauden kokemuksella.

Aikuiskasvatustieteen ja henkilöstöhallinnon opiskelija lensi syksyn alussa kotikaupungistaan Bratislavasta Helsinkiin, missä odotti pesti Erasmus-ohjelman harjoittelijana.

Kansanvalistusseurassa Andrea Kutlikova ratkoo eurooppalaisen aikuiskasvatuksen asioita.

− Tunsin heti kuuluvani tiimiin ja viihtyväni. Minuun luotettiin: jo toisena päivänä olin kirjoittamassa artikkelia Skotlannin kansanäänestyksestä LLinE-julkaisuun, vaikka en ollut aiemmin kirjoittanut juttuja.

POHJOLASSA KUTLIKOVA  on tarkoituksella, Suomessa puoliksi sattumalta. Siitä on kiittäminen tanskalaisia [toimitus: unohdetaan tanskalaisten mielipiteet suomalaisista]. Lukuvuosi kansanopistossa juurrutti Kutlikovaan kansansivistyksen periaatteet, joita hänen mielestään meilläkin vaalitaan.

Andrea Kutlikova

  • ikä: 23
  • kotipaikat: Bratislava ja Helsinki
  • työ: Erasmus-harjoittelija Kansanvalistusseurassa, aikuiskasvatustieteen ja henkilöstöhallinnon opiskelija

 

− Huomasin, miten tärkeitä asioita pohjoismaiset arvot, tasa-arvo ja luottamus, ovat minulle. En enää suunnittele uraa henkilöstöhallinnossa kuten opintojeni alussa vaan haluan työlläni edistää kaikkien mahdollisuuksia oppia uutta.

Kenties Kutlikova ryhtyykin järjestämään avoimia kaupunkitapahtumia, joissa taide ja oppiminen tuovat ihmisiä yhteen. Vähän Ravintolapäivän tai Siivouspäivän tapaan.

ELOKUUSSA KUTLIKOVA TESTASI ideaansa toteuttamalla konsertin lempikadullaan, menneisyyttä henkivällä Klariskalla.

− Muusikkoystäväni lauloivat jazzia ja funkia. Tapahtuma onnistui hienosti, vaikka kaupunki aluksi esteli sanomalla, että konsertin järjestämiseen vaaditaan miljoonia lupia.

Hän luottaa siihen, että tulevaisuus täsmentyy ajallaan, suunta kun on selvä. Juuri nyt on aika tutustua Helsinkiin, harjoittelujakson kotikaupunkiin: kirjakauppa, museo, kirkko, konsertti, puisto, ihminen ja sana kerrallaan.

− Pääsen kimppakämpästäni Ruoholahdesta kaikkialle kävelemällä, ja aion todella ottaa kaupungin haltuuni, Andrea Kutlikova lupaa.

The post Sivistyksen fani appeared first on Souli.