Sivistyksen syväviljelijät

 
Suomalaiset tulkitsevat sivistystä nyt ja tulevaisuudessa. Sarja juhlistaa Soulin kustantajan Kansanvalistusseuran 140 vuotista historiaa.

Suomalaiset tulkitsevat sivistystä nyt ja tulevaisuudessa. Sarja juhlistaa Soulin kustantajan Kansanvalistusseuran 140 vuotista historiaa.

Kansakoulun kolmasluokkalaiselle lupa koulun kirjastoon ennen neljättä luokkaa avasi portit uusiin maailmoihin. Oppikouluun siirtymiseni – opettajani mukaan – oli hyvä siksikin, että olin ehtinyt koluta koulun koko kirjaston.

Lahden Yhteiskoulun vuosieni hyppytunnit, junanodotukset vietin kaupunginkirjastossa. Siksipä vein ylioppilasruusuni sankarihautojen lisäksi sen päivän sankareilleni, kirjastonhoitajille.

Valtiotieteellisen tiedekunnan kirjaston kirjat olivat aina lainassa. Niinpä tutuikseni tulivat Kallion kaupunginosan, Metsätalon, Kauppakorkeakoulun, Hankenin, jopa Alkon tutkimuslaitoksen kirjastot.

Diakonia-ammattikorkeakoulun rehtorina sytyin – tulisieluisten kirjastonhoitajien innostamana – idealle kirjastosta opin ahjon palkeina.

Satakunnan ja Pirkanmaan maakuntakirjastojen kokoelmissa on syvyyttä ja laajuutta. Niiden yksiköiden osaavan henkilökunnan ajantasaiset taidot ansaitsevat kiitokset − Pieksämäen Poleenia unohtamatta. Upean PIKI-Verkkokirjaston palveluja käytän päivittäin.

Näiltä pohjin huolenaiheeni: miksi niin moni kirjasto on lakkautusuhan alla? Kirjastotoiminnan hyvinvointivaikutuksetkin tunnetaan. Silti talous uhkaa kolonialisoida sivistyksen.

On rohjettava kysyä. Miten kirjastoala voi jatkaa ihmisiä palvelevan sivistyksen syväviljelyä? Miten se rakentaa yhteisöjensä elinvoimaisuutta? Miten se asemoidaan tietoteknistyvässä maailmassa? Miten turvataan sen resurssit?

Simo Lahtinen on valtiotieteiden lisensiaatti, joka toimii neuvonantajana esimerkiksi kirjastojen kehittämisessä ja kehitysyhteistyöhankkeissa.

Kuva: Inkeri Kalliolahti

The post Sivistyksen syväviljelijät appeared first on Souli.