Spill og læring på The Gathering (TG)

 

Hvert år ved påsketider går verdens nest største gamersamling av stabelen i Vikingskipet på Hamar. Over 5000 unge spiser, sover og tenker spill 24 timer i døgnet. Og de oppnår en kompetanse som vekker utdanninginstitusjonenes nysgjerrighet. FuNs magasin Synkron var tilstede og tok pulsen på miljøet.

av Ebba Køber

Utsolgt: Det er over 5000 deltakere på TG hvert år. Foto: Synkron
Utsolgt: Det er over 5000 deltakere på TG hvert år. Foto: Synkron

 

Bernt Erik Sandnes lærer foreldre om spill på TG. Foto: Synkron
Bernt Erik Sandnes lærer foreldre om spill på TG. Foto: Synkron

-Det finnes en rekke utdanninger innenfor spilldesign i Norge, sier Bernt Erik Sandnes som holder foredrag om spill for foreldre på Vikingskipet. Jeg kan nevne Høgskolen i Nord-Trøndelag, Westerdals ACT, Høgskolen i Nesna, Høgskolen i Gjøvik, NOROFF, Norges kreative høyskole (Campus Kristiania).

Flere jobbmuligheter

- Men mer spennende synes jeg det er med spillifisering eller gamification, som det heter på engelsk. Dette er bruk av spill-elementer i områder som ikke nødvendigvis har med spill å gjøre. Her kan det være mange jobbmuligheter for de som er interessert i å lage spill. Jeg har kontakt med en rekke organisasjoner hvor bruk av spillelementer på nettsider eller i prosjekter er interessant. Det kan være innenfor staten, musikk- og reklamebransjen osv.

 

-Spillbransjen i Norge ligger etter den i Sverige og Danmark, men ting er i ferd med å skje. Med House of Nerds popularitet er det ikke usannsynlig at slike hus popper opp flere steder i landet med inkubator- og utvikler-miljøer, sier Sandnes.

Flere utdanningsinstitusjoner var tilstede med stand, blant annet FuN-medlem Universitetet i Oslo.

 

Gamere er sosiale

Foto: Synkron
Foto: Synkron

-Jeg ser på dette som ungdomsarbeid, sier John Morten Malerbakken, som har jobbet som frivillig på TG i 15 år. Han er blant annet stemmen som snakker over høyttaler-anlegget og forteller alle hva som skjer. – Her kan man gjøre som man vil, noen sitter ved PCen hele tiden og er fornøyd med det, men for flertallet er dette en sosial opplevelse.   Å se disse ungdommene utslitte, men lykkelige etter en uke med spill og sosialt samvær er god motivasjon for å fortsette jobben, sier Malerbakken som har fire sønner som alle har vokst opp med TG, og en av dem går nå på Westerdals på spilldesign.

 

Fakta TG

The Gathering (ofte forkortet til TG) er et datatreff som finner sted hver påske i Vikingskipet i Hamar. Det er Norges største og verdens nest største datatreff etter Dreamhack i Sverige. Arrangementet var første gang i påsken 1992, og har blitt arrangert hver påske siden. I starten var det et ganske rastløst arrangement, og flyttet rundt på seg fra år til år. Grunnet økt interesse for arrangementet og vanskeligheter med å finne store nok lokaler, ble Vikingskipet i Hamar valgt som nytt lokale i 1996, og har vært det siden. The Gathering trekker i dag over fem tusen deltagere hver påske, i hovedsak unge mennesker med interesse for data. Arrangementet er utsolgt hvert år. Kilde:Wikipedia.

TG: Mange får tips om jobb og utdanning. Foto: Synkron
TG: Mange får tips om jobb og utdanning. Foto: Synkron