Sprog er som instrumenter

 
Færøske Eivør Pálsdóttir har udtrykt sig på de fleste af de nordiske sprog. Nya skivan kommer ut 27 februari. Færøske Eivør Pálsdóttir har udtrykt sig på de fleste af de nordiske sprog. Nya skivan kommer ut 27 februari.

Sprog er som instrumenter, og nogle sange klinger bedre på et bestemt sprog end på et andet. At skifte sprog føles lidt ligesom at skifte instrument, siger færøske Eivør Pálsdóttir, der har udtrykt sig kunstnerisk på fem af de nordiske sprog.   

Jeg har altid været glad for sprog, og jeg elsker at udtrykke mig på forskellige sprog, for hvert eneste sprog har sin egen særlige klang, siger Eivør, der har færøsk som modersmål, og som uden besvær også udtrykker sig på dansk, islandsk, norsk og svensk. I dag de fleste af Eivørs sange på færøsk og engelsk.

Eivør fortæller, at hendes sproglige interesse er forbundet med interessen for musik. – Der er musik i alle sprog. Da jeg som syttenårig flyttede fra Færøerne til Island, lærte jeg også islandsk, som jeg dengang kom til at holde utrolig meget af. Jeg skrev islandske sangtekster og holdt mange koncerter i Island, hvor jeg så også optrådte på islandsk, fortæller Eivør. Hun har altid elsket at lytte til svensk, som hun opfatter som et blødere og mere romantisk sprog end de vestnordiske. Og norsk har hun tilegnet sig i løbet af de seneste år, hvor hun har turneret i Norge.

Melankoli som grundtone

Ifølge Eivør har musik fra Norden en fælles spændende klang, der især er præget af melankoli. – I de færøske kvad og folkeviser er der en vis melankoli og tyngde, som jeg også hører i den samiske joik. Jeg inspireres meget af den færøske kulturarv, men også af de andre nordiske kulturer. Mit samarbejde med nordiske kunstnere er også en kilde til inspiration, siger Eivør.

- Jeg føler mig helt sikkert nordisk, og jeg synes, at det kommer til udtryk på mange forskellige måder, for eksempel gennem min personlighed, min humor og stil. Mest af alt er det nok min musik, der udtrykker, at jeg er fra Norden, siger Eivør Pálsdóttir til DialogWeb.

 

FAKTA:

Eivør Pálsdóttir, født 1983, er sangerinde og musiker fra Færøerne. Hun er opvokset i Syðrugøta på Færøerne og bor nu i København. Eivør har udgivet 10 CDer, hvoraf den seneste, The Color of Dark (September 2014), er udgivet sammen med den dansk-finske musiker Lennart Ginman.

Eivør var indstillet til Nordisk Råds musikpris i 2013.

Læs mere på Eivørs hjemmeside www.eivor.com.