19/10/2020

Åland

Flexibelt lärande, Fortbildning

8 min.

Stefan byter sportskorna mot blodtrycksmätare

Stefan Öfverström, Åland bytte bransch mitt i livet. Från egenföretagare och att driva en sportbutik till blivande sjuksköterska.

Stefan Öfverström

Idrott och hälsa ligger Stefan Öfverström varmt om hjärtat. Han drev en sportbutik i flera år innan han tog klivet tillbaka till vårdbranschen.

Att ha många bollar i luften samtidigt. Det gillar Stefan Öfverström från Mariehamn, Åland. För snart två år sedan bytte han bana och numera jobbar han inom vården samtidigt som han studerar till sjuksköterska. Det är ganska intensiva dagar. Han jobbar och tar sig sedan hem för att studera. Däremellan ska det finnas plats för ett vardagsliv med familj, mat, sömn och fritid.

– Jag jobbar 100 procent på medicinska avdelningen vid Ålands centralsjukhus. Jag studerar på distans till sjukskötare via Novia i Åbo och åker dit en gång i månaden för närstudiedagar. Det är intensivt att studera på distans och kräver mycket självdisciplin. Men är man motiverad så är det inget problem fast det blir tight emellanåt med tenter och distansuppgifter som ska in digitalt.

Stefan utbildade sig till massör i Stockholm, jobbade sedan på en sportbutik innan han utbildade sig sedan till närvårdare vid Ålands yrkesgymnasium. Då jobbade han både på kirurgiska avdelningen och akuten. Så att jobba inom vårdyrket är inte helt obekant för honom och något han gjort tidigare i yrkeslivet och nu är han alltså tillbaka. Att arbeta med idrott (hälsa) och sjukvård har även samma mål, att människan ska må bra.

Men däremellan har han jobbat på Nike international i Stockholm och fick uppleva hur ett stort företag fungerar. I 20 års tid drev han tillsammans med en kompanjon butiken Sportcenter i Mariehamn, Åland. Men 2018 beslöt man att lägga ner verksamheten. Det var flera olika orsaker bakom nedläggningen av verksamheten, men en väldigt lång ombyggnad av infrastrukturen runt butiken gjorde att man tappade kunder. Och det är just kontakten med människor som Stefan gillade mest.

– Jag har haft kundkontakt så länge jag varit verksam i arbetslivet och tycker om att prata. Jag har även varit även tränare för juniorer inom fotboll och ishockey. Jag kommer inte tillbaka till affärsvärlden, jag tröttnade på allt ekonomiskt. Jag älskar mitt jobb som blivande sjukskötare. Visst fanns det en tjusning och fördelar men att jobba inom vården är mitt kall.

”Det här är mitt kall”

Från att planera anställdas schema, köpa in sportutrustning, ha ekonomiskt ansvar med allt vad det innebär och lite ledig tid så ser Stefans dagar annorlunda ut just nu.

– Jag går upp kl. 06.30 om det är morgonpass, stämplar in före kl. 07.20. Rapport kl. 07.30, frukost till patienterna kl. 08.00. Efter det en kort info och planering om morgonsysslor, undersökningar och så fortsätter arbetsdagen, berättar han.

Han trivs på den medicinska avdelningen och menar att han blivit bättre på att uttrycka sig. Stefan beskriver en arbetsplats där man respekterar varandra och har en bra dialog. När han testade på vårdyrket med titeln närvårdare fanns det inte många män med samma titel. Och det är en kvinnodominerad bransch.

– Att jobba på sjukhus med mycket kvinnliga kollegor ser jag absolut inget problem med, jag jobbar hellre med dem än med män om jag ska vara uppriktig. Det blir som mera ömsesidig respekt upplever jag det som.

Vissa på avdelningen är så sjuka att de behöver vård på intensiven eller transporteras till Akademiska sjukhuset i Uppsala eller Åbo universitets centralsjukhus.

– Jag har alltid varit serviceinriktad och ser de små sakerna. Jag ser inte bara patienten utan ser helheten med anhöriga runt om och hur de må. Vi har många sjuka på avdelningen och det slutar många gånger inte bra. Att ha sympati och empati, men samtidigt hålla distansen till sin profession, det tycker jag att är viktigt, säger han.

När Stefan inte jobbar så är hans intressen golf och sommarstugan i Geta, en kommun på norra Åland.

– Vi har hus i stan , men jag rymmer nästan alltid till stugan och sparkar på kottarna…

Rekommenderar till alla

Hur är det att studera som vuxen?

– Novia i Åbo kallar det flerform distans utbildning, som sagt närvarostudier 3dagar i månaden, normalt tentas det mycket just då och praktiska simuleringar i vår klinik på skolan. Det ställer också stora utmaningar för våra föreläsare, vi jobbar i ett system som heter Moodle, där har vi även studieprestationer och feedback på allt vi gör. Vi jobbar mycket i teams med grupparbeten och andra digitala hjälpmedel.

– Ibland händer att vi gör tenter digitalt hemifrån. Spontant tycker jag att det känns som fusk, men det är ett nytt sätt att studera, leta svar och få mera information. Man bör ändå ha läst på för att kunna hitta svaren, man tentar ju på tid. Att studera som vuxen kräver en del disciplin, men ofta är man mer motiverad.

– Det är kul att stimulera hjärncellerna. Jag träffar nya människor och skapar ett nytt socialt nätverk. Novia är en svenskspråkig skola men ibland gör Finland det svårt i några fall att hitta information på svenska ändå.

– Jag har vuxna barn så för min del så är det lugnt. Men under intensiva perioder blir det studier cirka 5-6 timmar om dagen, sedan är det lugnare perioder. Jag har lite fördel att jobba på medicinska avdelningen. Jag har hyfsat med information runt om mig som hjälper mig jättemycket, ventilerar med kollegorna som är närvårdare, sjukskötare och läkare. Även de lär sig nya saker, man blir aldrig fullärd.

Vad skulle du vilja ge för tips till någon som funderar på att byta bana?

– Det är bra att byta! Man kommer annars in i en typ av slentrian on/off och söker hela tiden stimulering. Jag har lärt mig att lyssna mera och ha en dialog med människor. Man har även lärt att utrycka sig mera med ”ord” om du förstår vad jag menar? Man måste vara tydlig när man jobbar inom sjukvården, annars blir det missförstånd som kan sluta väldigt illa.

– Att byta riktning borde nästan vara obligatoriskt! Man blir bekväm annars och det förstår jag. Dock har jag själv större krav och vill mera och att bli “syrra” är mitt mål.

Vad har du för framtidsdrömmar?

– Mitt mål är att jobba till jag går i pension, sedan “rymmer ” jag till varmare breddgrader och jobbar som volontär och spelar golf.

Nyeste artikler fra NVL

Finlands äldsta bildningsstiftelse gör sig redo att fira 150 år av betydelse

11/04/2024

Finland

8 min.

– Plötsligt har vi börjat montera ner en lång bildningstradition som andra länder beundrar. I övriga Europa är man mycket förvånad och undrar vad Norden riktigt håller på med, säger Lauri Tuomi. Trots kalla vindar är han med och utlyser ett nationellt temaår för bildning i Finland. I egenskap av chef för det jubilerande Folkupplysningssällskapet blickar han nu bakåt och...
Wille Bolinder

25/03/2024

Sverige

9 min.

After more than 25 years as a designer in the online advertising industry, Wille Bolinder decided to switch to a completely different profession. Now he drives a truck and transports hazardous waste. Despite a 50% cut to his salary, the choice was ultimately an easy one.

Wille Bolinder

25/03/2024

Sverige

9 min.

Työskenneltyään yli 25 vuotta mainos- ja verkkopalvelualalla Ruotsissa, Wille Bolinder vaihtoi kokonaan toiseen ammattiin. Nykyään hän toimii kuorma-autonkuljettajana ja kuljettaa vaarallista jätettä. Palkan puoliintumisesta huolimatta valinta oli hänen mielestään helppo.

Share This