Surdeg och örter lockar deltagare

 

Jag får en rundtur på Pettas ekologiska hembageri & hantverkscafé, eller ”Pettas” som stället numera kallas i folkmun. Företaget finns i Geta och namnet härstammar från elevernas smeknamn på skolans sista kvinnliga lärare. Läraren hette Emilia Charlotta Aurora Pettersson och undervisade vid skolan i 35 år. Eleverna kallade henne för Petta. Idag inrymmer skolan ett hantverkscafé, ett bageri, en gårdsbutik och så till sist den ”Gula salen”. Salen är stor och används därför som kurssal, konferens- och festsal. Just nu pryds väggarna av en hantverksutställning som några lokala hantverkare haft under sommaren.
Över en kopp kaffe och hembakt blåbärspaj pratar vi om Karin och Ulf Eklunds bakgrunder. Ulf har bl.a. befunnit sig i forskarvärlden som marinbotanist, läst juridik och data, varit hälsotekniker och översättare. Karin å sin sida har läst marknadsföring, startat och drivit ett litet ekologiskt bageri under tio år tidigare, utbildat sig till småbarnspedagog inom Waldorf-/Steinerskolan. Sedan, tillägger hon, har intresset för natur och hantverk alltid funnits där. Även om det kan vara svårt att tro är detta bara ett axplock av deras erfarenheter.

Företaget startades som ett examensarbete

När Ulf och Karin insåg att de tillsammans hade många ben att stå på föddes tanken att starta eget. Innan de startade upp företaget påbörjade de båda två en Mål-2 vuxenutbildning till företagsekonomer. När det visade sig att examensuppgiften var att göra en verksamhetsplan, sätta upp budget och tänka på olika marknadsföringsstrategier gjorde de slag i saken och registrerade sitt företag.
– Vi bestämde oss helt enkelt för att starta företaget under tiden som vi gick på kursen. Den stora fördelen var att allt blev noggrant granskat innan vi ens kommit igång, berättar Ulf.
– Ja, och åtminstone hela första året hade vi ett riktigt bra bollplank så fort vi kände oss lite osäkra, fortsätter Karin.

Undervisar i gamla traditioner

Det är ingen vanlig skolundervisning som paret Ulf och Karin Eklund bedriver. Helst lär de ut sina kunskaper i skog och mark, i bageri eller kök. De föredrar en undervisning i diskussionsform, eftersom det då blir ett annat utbyte mellan kursledare och kursdeltagare. Karin påpekar också hur viktigt det är att ständigt vara nyfiken på det man undervisar i, för att kunna lära ut. En del av Pettas kurser är mer säsongsbetonade än andra. När det gäller t.ex. kurserna i örtkännedom har de märkt att flera kursdeltagare kommer igen en annan månad för att även få lära sig om den säsongens örter och användningsområden.
Vilka kurser som efterfrågas tycks gå lite i vågor. T.ex. kom intresset kring att baka surdegsbröd till Åland i ganska stor utsträckning redan för några år sedan. Då arrangerade Pettas också ett antal kurser kring detta. Efter ett tag minskade efterfrågan och andra kurser fick större uppmärksamhet. Men det senaste året har intresset för att lära sig baka med surdeg blossat upp igen.
Hur många kurser det blir per år är svårt att säga. Mest beror det på att de har ett så flexibelt system och arrangerar kurser på efterfrågan för grupper mellan fem och tolv personer. Vissa kurser är samarbeten med Medis (Medborgarinstitutet) eller andra företag som t.ex. Solklart och Lustans Ekologiska hudvård som prioriterar det ekologiska valet.

Gammal kunskap även i ny tappning

Bageriets gårdsbutik och café spelar en viktig roll även i marknadsföringen av kurserna. I caféet ska kunderna kunna smaka sig till hur mycket det betyder med bra råvaror och rätt tillagning. Både Karin och Ulf märker att smakerna väcker gästernas nyfikenhet kring hur man t.ex. bakar surbröd eller använder trädgårdens olika örter och så kallade ogräs i matlagning.
– Vi vill lyfta fram att den gamla traditionen kring matlagning och bakverk ofta är enklare och i slutändan också godare än dagens hel- och halvfabrikat, berättar Karin.
Generellt har miljömedvetenheten ökat på senare år, så det faktum att hela verksamheten är ekocertifierad lockar både kursdeltagare och kunder. På Pettas handlar mycket om att hitta sitt inre lugn, stanna upp och se vad naturen har att ge, att ta tillvara det som odlats och även det som hos de flesta kallas för ogräs. Den gamla kunskapen lärs ut i både ny och traditionell tappning. Vad sägs om surdegsbröd till en lugnande kopp kamomillte, en pesto på kirskål och nässlor eller varför inte en ansiktsmask på havre och örter?

Länkar:

Pettas hemsida: www.petta.biz  
Pettas blogg: http://pettasblogg.blogspot.com 
Medborgarinstitutets hemsida: www.medis.ax