Tankar efter en seminariedag ”e för alla” i Mjölby – del 3

 

Elisabet Norin rapporterar från seminariet ”E-samhället och digital delaktighet ur användarens perspektiv”


Det är säkert tio år sedan, kanske mer, som jag halvt på skämt, halvt på allvar skojade om hur det skulle bli på mitt framtida äldreboende:

- Inget nätverk? Jag kommer att bråka som sjutton. Eftersom jag då är gammal – i alla avseenden – användare vill jag kunna spela Tetris, mejlterra mina barnbarn, se på film mitt i natten eller spela Queen vrålhögt. Precis som nu. Jag vill också ta mitt blodsockervärde själv på morgnarna och mata in i min apparat. Då och då ska jag ta HbA1c-värde och koppla upp mig via webben och diskutera saken med min läkare.

Med tanke på hur trög utvecklingen varit under senaste decenniet är jag nu lite orolig.

Diskussionen dyker upp i minnet när jag sitter på Regionförbundet Kalmar och Region Östsams projektkonferens i Mjölby denna brittsommardag 2014. Orsaken är att någon nämner ett projekt med e-tjänster inom kommunal omsorg som havererade på grund av att personalen inte klarade ut hanteringen. Om inte personalen kan hantera boendes och brukares rättigheter i e-samhället – vad händer då?

”Tetris” CC BY-NC-SA 2.0 by Ellen on Flickr

Spelar ingen roll i geografin

En av dagens talare är Elin Wihlborg, professor i statsvetenskap vid Linköpings universitet. Hon talar om samverkan:

- Att samverka innebär att man inte försöker uppfinna e-samhället i varje kommun. Det spelar ingen roll om man bor i Kalmar eller Mjölby – för samhällsservice är det lika många knapptryck oavsett var man bor.

Hon påminner också om att det inte är en slags medborgare vi möter. Människor har olika digitala kompetenser. Vissa spelar spel men kan inget annat. Andra använder IKT på jobbet men är som privatpersoner helt förlorade och behöver hjälp. För den som ska möta och stötta de som söker hjälp krävs öppenhet.

- Kommunen är geografisk och platsbunden – men var finns e-samhällets geografi?

Snabba svar

Demokrati och delaktighet behöver finnas i människors vardag, tillgängligt och närvarande i vardagen: i väntan på tåget som inte kommer, i kontakten dagis, på jobbet … Samhällsservicen behöver hålla hög klass. Det finns en risk att tilliten kan börja urholkas när offentliga tjänster inte kommunicerar. Vad hände med mitt bygglov som jag ansökte om för tre månader sedan?

Det kan jämföras med privata och kommersiella tjänster där man snabbt meddelar sig. Wihlborg tar beställning från en köpsajt som exempel:

- ”Nu har vi postat ditt paket” och sedan: ”Nu har det kommit och du är välkommen att hämta ditt paket”, via sms. Allt inom tre dagar.

Hon underströk åter nödvändigheten att börja samarbeta på tvären över gränserna och dra nytta av varandras kunskaper. Det är ineffektivt att uppfinna nya hjul var och en för sig i kommuner och regioner. Geografiska gränser är i den betydelsen inte relevanta.

Ett annat glastak

Det samlade intrycket från dagen med deltagare från Kalmar och Mjölby är en känsla av positiv energi. Var och en vände hem med konkreta förslag på aktiviteter utifrån sina egna förutsättningar. För mig som utomstående var det en lättnad att upptäcka att ledning – tjänstemän och politiker – fanns på plats med tankar och idéer.

En enskild medarbetare – eller en mindre grupp kollegor – med visioner och lösningar slår snart huvudet i ett slags glastak (oavsett genus) om ledningen inte förstår och därmed inte driver utvecklingen och står för den inom organisationen.

Medborgarveckan 6-12 oktober

För organisationer som vill driva den demokratiska utvecklingen framåt finns i höst en hel vecka att uppmärksamma rättigheten till information och kommunikation:

För första gången någonsin arrangerar Digidelnätverket (efterföljare till Digidel2013) en Medborgarvecka 6-12 oktober. Veckan kommer att ha fokus på digital delaktighet och e-tjänster. Här hittar du information och länk till anmälan: – Den som anmäler sig senast 15 september får även ett marknadsföringsmaterial att använda sig av.

Regeringen har också tilldelat Digidelnätverket 250 000 kronor för att i olika aktiviteter öka ”det digitala innanförskapet”.

Dyslexiveckan 6-12 oktober

Samma vecka som Medborgarveckan infaller Europeiska dyslexiveckan – en händelse som ger möjlighet att slå två flugor i en smäll i ett förenande av bägge frågorna. För just dyslexiproblematiken sker en ständig utveckling med stöd och hjälp av teknik.

Dags att kavla upp ärmarna med andra ord. E-samhället är en demokratifråga. Demokratin kan inte vänta – den är så aktuell som vi beslutar oss för gemensamt. Tillsammans. Ihop. Kollaborativt. Dela och samverka.
Vi kan inte vara utan varandra. Det känns faktiskt riktigt fint.

Elisabet Norin