Tid att tänka öppnade oanade möjligheter

 

Så skriver ekonomie doktor Maria Österåker i den lilla skriften Att våga som handlar om att våga stanna upp och känna efter vad man verkligen vill med sitt liv och sluta jaga lyckan. Efter många års övervägande sade Maria Österåker upp sig från sitt arbete som företagsutvecklare och hon gav därmed upp tanken på en spikrak karriär för att i stället kunna göra det hon brinner för allra mest och samtidigt ha mera tid för att vara tillsammans med sin man och sina tre barn.
Hennes nyaste bok Lev mer på mindre, som berättar om hur familjen Österåker i allt större utsträckning blivit självförsörjande med egna odlingar och nyttodjur, har väckt stort intresse både i Finland och i Sverige.
Österåker har numera ett eget företag och livnär sig på att föreläsa och skriva böcker. Hon lär bland annat kulturentreprenörer och egna företagare att ”ta betalt, att våga sticka ut och att tänka i nya banor”.
– Jag vill också inspirera andra till att våga leva det liv de drömmer om och kanske framför allt inspirera till att våga leva ett lugnare liv.

Självhushållning skapar stolthet

För Österåkers familj började det hela med ett oskyldigt experiment: de prövade på en självförsörjningsmånad, de ville se om och hur det gick att leva enbart på ägg från egna höns, egna grönsaker och bär och svamp från skogen.
– Det var inte så mycket för att vi ville vara klimatsmarta och ekologiska utan mera för att vi ville ta reda på hur litet pengar vi kan leva på och samtidigt vara nöjda med vårt liv.
Experimentet föll väl ut och lusten att pröva på att klara sig själv bara växte. Nu finns det både får, höns, kalkoner och biodling på gården och köksträdgården växer till sig.
– Vi är ju inga bönder utan vi har en ”gårdsplätt” som vi utnyttjar så gott vi kan.
Det viktigaste är kanske inte att spara pengar, även om det automatiskt också kommer att handla om downshifting, utan känslan av att kunna göra mycket helt själv och inte vara så beroende av andra. Att ha kontrollen själv och inte fastna i spiralen, där man jobbar och köper för att kunna leva.
– För oss handlar självhushållning om att hitta en livsstil som vi trivs med. Man får en annan stolthet och ett lugn i kroppen då man gör saker som känns meningsfulla. Det har varit fascinerande att se att när man tar sig tid för att tänka öppnar sig nya möjligheter. Saker får rum att hända när man ger rum för tankarna.

Små steg räcker

Maria Österåkers främsta motiv är att leva gott och inte att sprida ett budskap. Att kallas folkbildare tycker hon låter för ambitiöst och ansvarstyngt, men hon är glad om hon kan inspirera andra genom att berätta om sina egna val.
– Mitt mål är inte att frälsa världen, och jag är inte för extrema lösningar, men om jag kan så ett frö är det fint. Det behöver inte alltid handla om stora förändringar i ens liv, kanske är det bara fråga om att börja baka bröd och grodda, allting är hemåt. Den här typens livsstil behöver inte heller gå stick i stäv mot att konsumera och använda pengar, men man kan till exempel välja att använda pengarna på något annat än mat.

Det behövs nyfikenhet

I dagens uppkopplade värld är det ingen större svårighet att hitta information om självhushållning på nätet, tröskeln man ska över är mera mental. Det handlar om att nyfikenheten väcks.
– På nätet finns det minst femtio recept på hur man konserverar rödbetor, men för att hitta dem måste man först inse att det går att konservera rödbetor och vilja veta mera om det.
Lättast tänds gnistan enligt Österåker om man helt konkret får bekanta sig med en självhushållande livsstil. Hon berättar om hur det gick till när hon som marthainspiratör träffade en grupp marthor som blev intresserade av att ha höns (Martha är den största kvinnoorganisationen i Finland och har ända sedan slutet av 1800-talet spridit upplysning om frågor kring hem och hushåll).
– Vi ordnade en hönskväll hemma hos oss, där deltagarna fick bekanta sig med våra höns, hålla i dem och se hur vi gör. Det handlar om att väcka lusten att lära innan man börjar med själva innehållet och att lära sig något nytt väcker i sin tur en längtan att vilja veta mera, säger Maria Österåker.
Själv har hon för tillfället inga konkreta planer på att ytterligare höja självförsörjningsgraden, men hon vill gärna fortsätta med att överraska sig själv.
– Om jag tänker på hur mycket det har hänt under de fem senaste åren kan jag bara konstatera att jag inte har någon aning om vad som kommer att hända i mitt liv under de närmaste fem åren. Jag kan bara vara tacksam över att få leva ett liv fyllt av positiv nyfikenhet.

Publicerad 18.4.2012