Traditioner i ny udgave – Strikkeklub på Facebook

 

En strikkende nation

Uld er Færøernes guld, lyder et gammelt ordsprog. Udover at være en central eksportvare siden middelalderen, var uldvarer også en livsvigtig del af den færøske hverdag: ud af ulden blev det nødvendige tøj produceret, og kvinderne strikkede trøjer og andre beklædningsgenstande, der skulle holde holde holde deres fædre, mænd, brødre og sønner varme, når de var til søs.
Den dag i dag mestrer næsten alle færøske kvinder strikningens kunst, mens 40 procent har været medlemmer af en strikkeklub på et eller andet tidspunkt i deres liv. Og i det andet årti af det 21. århundrede har strikkeklubben naturligvis også fundet vej til Facebook.

Fælles interesse

Det er Fríða S. Berg fra Torshavn, der fik idéen til at oprette Facebook strikkeklubben. Stærkt inspireret af lignende fora i USA og i Norge, og drevet af sin brændende interesse for strikning, tog hun for halvandet år siden initiativet til Færøernes største Facebook strikkeklub med adgang for alle, der måtte ønske dette.
Formålet med Facebook strikkeklubben er at samle strikke-interesserede i et forum, hvor deltagerne kan dele deres idéer, hvor de kan tilegne sig og videregive viden, og hvor de kan hente inspiration og ellers kommunikere om deres fælles interesse, strikning.
- I Facebook strikkeklubben kan vi vise hinanden det, vi har strikket. Personlig inspireres jeg af at se, hvad andre strikker og af, hvordan deres farvesammensætning er, fortæller Fríða om de personlige fordele ved at være medlem af Facebook strikkeklubben.
- Man kan aldrig få nok af gode idéer og af gode råd, hvad strikning angår. Hvis man for eksempel ikke kan finde ud af at slå masker op, har vi et link til en video-vejledning. Disse typer links er guld værd, og dem kan vi dele på Facebook, fortæller Fríða entusiastisk.

Færdighederne videregives

Fríða er 28 år, gift, har to sønner på 6 og 7 år og er uddannet sekretær. Hun arbejder på et uddannelsescenter for børn med særlige behov, og i sin fritid dyrker hun lidenskabeligt sin store hobby, at strikke.
Som så mange andre piger lærte Fríða at strikke af sin bedstemor. - Jeg husker især den hyggelige og afslappede stemning omkring min bedstemor, der sad med sit strikketøj foran fjernsynet om aftenen. Den særlige lyd fra strikkepindene og de smukke trøjer og strømper, som hun tryllede ud af garnet betog mig. Jeg var 8 år gammel, da hun lærte mig at strikke. Og da jeg blev gravid med mit første barn, begyndte jeg for alvor at strikke. Nu strikker jeg hver aften. Det er min måde at koble af, fortæller Fríða om sit forhold til strikningens forunderlige verden.

Socialisering og erfaringer

Strikkeklubberne er sociale institutioner med den intern funktion at træffe hinanden, at udveksle meninger og at føre samtale. Og det kendte, de trygge forhold, der eksisterer i det lille samfund, er en forudsætning for strikkeklubbens form, mener Annika Skaalum, historiker, der har forsket i strikkeklubber som et udtryk for kvindelig kultur. - At åbne sit hjem for andre mennesker kræver tillid, og denne tillid findes i de nære forhold, der har karakteriseret og stadigvæk karakteriserer de færøske bygder, fortæller Annika.
Strikkeklubber, der for alvor blev en udbredt form for samvær blandt kvinder under anden verdenskrig, har sine rødder i de stærke traditioner for at strikke. Kvinderne strikkede, når de ikke var optaget af andet arbejde. For de havde aldrig fri. Også når de smuttede ind til nabokonen, var strikketøjet med. - Strikning er en fleksibel aktivitet. Man kan strikke hvor som helst, og man kan socialisere samtidig. Så strikning er velegnet til sociale aktiviteter, siger Annika.

Facebook eller det virkelige liv?

Annika ser Facebook strikkeklubben og lignende foraer som steder, der hovedsagelig handler om selve strikningen – om garn, opskrifter, erfaringer og metoder, hvorimod de traditionelle strikkeklubber er et frirum, hvor kvinder kan mødes til uforpligtende samvær og kan tale om emner, som de har til fælles. Samtidig med, at de strikker, eller lader være med at strikke. Så hun ser ikke disse internet-foraer som en erstatning for at mødes hjemme hos hinanden.
Heller ikke i Fríðas optik er strikkeklubberne på nettet en erstatning, men, som andre sociale fællesskaber på nettet, er de en god måde at møde nye mennesker med fælles interesser. De netbaserede strikkeklubber vil aldrig erstatte de gode gamle færøske strikkeklubber, er Fríða overbevist om.

Guinness World Record

Fríða afslører sine planer: at komme i Guinness Rekordbog. I øjeblikket er rekorden 935 personer, der strikker samtidig i 15 minutter. Det er Fríðas amerikanske strikkeforum på nettet, der er indehaver af denne rekord. Og i Norge planlægges der ivrigt for at indage amerikanernes plads, hvilket efter planen vil ske i august i år. På Færøerne leger Fríða med tanken om at få sine mange færøske strikkesøstre til at blive bedre end både Amerika og Norge, og derved indtage en plads i Rekordbogen.
I et land, hvor noget nær 100 procent af kvinderne kan strikke, burde dette ikke være en umulighed
.

Links

www.facebook.com/#!/group.php?gid=47324172356&v=wall&ref=ts. Den færøske Facebook strikkeklub.
Hobbyboden (http://forum.hobbyboden.com) Norsk internet-forum for strikke- og hækleinteresserede. Her har Fríða fået kontakt med norske kvinder, som hun sender færøsk garn, til gengæld for at modtage norsk garn, der ikke fås på Færøerne.
Ravelry (www.ravelry.com) Amerikansk internet-forum med brugere fra hele verden. Ifølge Fríða et drømmeforum for strikkeinteresserede.
Både Fríða S. Berg, strikke-entusiast, og Annika Skaalum, historiker, har profil på Facebook.