"Työharjoittelu on yksi fiksuimmista valinnoistani"

20-vuotias Emma kiertelee pienten koululaisten joukossa Mathopenin koulussa. Hän juttelee lasten kanssa, huolehtii heidän hyvinvoinnistaan ja auttaa mieluusti niskoittelevien kurahousujen tai hankalan kengännauhan kanssa.

 
– Lapset ovat pieniä, mutta heillä on suuria unelmia! Opin heiltä jatkuvasti jotain, Emma sanoo. Hän viihtyy loistavasti työharjoittelussa bergeniläisen koulun iltapäiväkerhossa. Valokuva: Torhild Slåtto – Lapset ovat pieniä, mutta heillä on suuria unelmia! Opin heiltä jatkuvasti jotain, Emma sanoo. Hän viihtyy loistavasti työharjoittelussa bergeniläisen koulun iltapäiväkerhossa. Valokuva: Torhild Slåtto

– Tämä on motivoivaa. Näen, että lapset oppivat, ja minä opin heiltä koko ajan. Lapsilla on erilaiset tavoitteet kuin aikuisilla. Pienestä koostaan huolimatta heillä on tosiaankin suuria unelmia, Emma hymyilee.  

– He näkevät maailman yksinkertaisemmin eivätkä kanna huolta muusta kuin siitä, minkä pystyvät näkemään. Se saa minutkin rentotumaan – minun ei tarvitse murehtia asioista, joista en tiedä mitään. 

Menetti motivaationsa 

Opiskeltuaan kaksi vuotta toisen asteen oppilaitoksessa Emma menetti motivaationsa ja kiinnostuksensa koulutyöhön. Hän kaipasi vaihtelua ja vietti vuoden kansanopistossa ”keskellä ei mitään” Norjan maaseudulla. Kansanopistossa hän opiskeli pelinkehittämislinjalla. Opiskelu oli sinänsä kiinnostavaa, mutta Emma ei silti kokenut alaa omakseen. 

Palattuaan Bergeniin Emma ei tiennyt, mitä tekisi. Tilanne huoletti häntä kovasti, kunnes hänelle tarjottiin mahdollisuutta osallistua ”Orntli’ arbeid” -hankkeeseen. Ensin Emma sai harjoittelupaikan pesulasta, jossa työtehtävät toistuivat aina samanlaisina. Työ oli hänelle liian kaavamaista, eikä hän viihtynyt.

MediaHandler (3).jpg

”Haluan oppia”

– Pidän itseäni luovana, haluan oppia uutta joka päivä enkä vain toistaa samoja työtehtäviä päivästä toiseen. Puhuin asiasta hankkeen ohjaajalle ja sain uuden harjoittelupaikan iltapäiväkerhosta. Jossain vaiheessa saatan päästä myös koululuokan apuopettajaksi.  

– Minkä arvosanan antaisit "Orntli' arbeid" -hankkeelle asteikolla 1–6? 

– Minun on annettava täydet pisteet! Viihdyn tässä työssä ja minulla on täällä annettavaa. Olen valtavan tyytyväinen hankkeeseen. Asiani järjestyivät sen kautta nopeasti. Suosittelen ehdottomasti harjoittelua niille ystävilleni, jotka eivät saa töitä. Tämä oli yksi fiksuimmista tekemistäni valinnoista. Kiitos Orntli' arbeid -hankkeen väelle!

Emma suunnittelee jo aloittavansa oppisopimuskoulutuksen. Tiedossa on kolme ja puoli opiskelun- ja työntäyteistä vuotta ja tähtäimessä ammattitutkintotodistus. Emma saa apua suunnitelmien tekoon, mutta hänen on myös tehtävä itse lujasti töitä saavuttaakseen itselleen asettamansa tavoitteen.