Unge får nyt perspektiv på sociale medier

 

Unge navigerer uhyre hjemmevante på medier som Facebook, YouTube og MySpace for at følge med i vennernes liv.
- De benytter medierne til at chatte med hinanden, ligesom de kommenterer billeder andre har lagt ud eller en sjov video, de selv er faldet over på MySpace. Derimod har de sjældent gjort sig tanker om de sociale medier i et demokratisk perspektiv, fortæller lærer Søren Lerche, som dette forår underviser et hold 19-24 årige kursister i faget sociale medier og samfund på Grundtvigs Højskole.
Ved at beskæftige sig med blandt andet unge iraneres brug af de nye medier og det iranske styres forsøg på at bremse udviklingen og med Obamas valgkamp, hvor strategisk brug af de sociale medier formåede at engagere store grupper af nye vælgere både politisk, og når det gjaldt selve finansieringen af valgkampen, får deltagerne øjnene op for helt nye perspektiver af de sociale medier.

Ønsker dialog uden filter

Derimod har de unge ikke megen ros til overs for de danske politiske partiers ageren på de sociale medier. Typisk oplever kursisterne kommunikationen som meget traditionel og envejs-baseret. Partierne ser i dag de sociale medier som endnu en platform til at kommunikere deres politiske budskaber ud, frem for at tænke i direkte involvering af borgerne, vurderer Søren Lerche.
- Når de unge selv skal give deres bud på kommunikationsstrategier, lægger de stor vægt på det direkte møde og den ægte dialog kombineret med fælles aktiviteter, fest og liv. De tænker hurtigt i møder væk fra skærmen. De vil hellere invitere en gruppe ungdomspolitikere til en aften med Policy Slam, hvor politikerne i korthed skal formulere deres personlige drømme på forskellige områder og indgå i en dialog med publikum om spørgsmål som ungdomsarbejdsløshed, uddannelse, boligpolitik og andet, der optager de unge i hverdagen, fortæller han.

Et uforløst potentiale

Som Søren Lerche ser det, er der et uudviklet potentiale i brugen af de sociale medier, som vi givetvis vil opdage i de kommende år. Foreløbig har fx græsrodsbevægelsen Kirkeasyl, som kæmpede for asyl til afviste irakiske asylansøgere, meget professionelt demonstreret, hvordan man kan engagere mange danskere i en politisk sag blandt andet ved strategisk brug af de sociale medier, påpeger han.
- Jeg mener bestemt ikke, at de sociale medier er en døgnflue og kan blandt andet se, hvor hurtigt kursisterne får øjnene op for, at de rummer helt andre samfundsmæssige perspektiver, end deltagerne hidtil har dyrket i deres private brug af medierne. Derfor bør vi også inden for mange flere af uddannelsesinstitutionerne tage de nye medier alvorligt og beskæftige os med dem, mener Søren Lerche.

http://grundtvigs.dk/