Uppmuntrar satsningar mot ungdomsarbetslösheten

 

Tongångarna var positiva om att hitta lösningar på ungdomsarbetslösheten när arbetsmarknadsminister Ylva Johansson(S) mötte politiker och tjänstemän från de skånska kommunerna i Malmö i går.

– Det är fantastiskt roligt att det finns en sån kreativitet i Skåne för att skapa flexibla sätt att få framförallt de unga ut på arbetsmarknaden. Vi kan bland annat bidra med rätt utbildningsplatser som matchar arbetsplatserna, säger Ylva Johansson.

Hon omtalar också Lunds kommuns arbetsmarknadsprojekt Comung och Malmö stads satsning på samarbete mellan arbetsförmedlingen och Jobb Malmö, för att hitta individuella lösningar för ungdomarna.
– Många unga som hamnar långt utanför arbetsmarknaden är ofta skoltrötta. Kan man då kombinera arbete på ett företag eller inom det offentliga med en yrkesutbildning blir de mer motiverade. Det finns exempelvis brist på utbildade bagare, plåtslagare och vvs-montörer.

Ylva Johansson framhåller de omtalade trainee-jobben och menar att regeringen är beredda att stötta olika lokala initiativ som får fler in i ett arbete. Hur mycket regeringen är beredda att satsa på de olika initiativen vill hon återkomma till i vår- och höstbudgeten.

Läs mer

Källa: Skånskan/Kristina Davidson