Uusi raportti: Sosiaalinen oppiminen vähintään yhtä tärkeää kuin oppisisältöjen oppiminen

 

Tulos on peräisin tuoreesta elinikäistä oppimista käsittelevästä raportista, jossa nuoret Asperger-aikuiset kuvailevat kokemuksiaan mukautetusta opetuksesta.

Raportti sisältyy raporttisarjaan, jonka on julkaissut The National Center for Lifelong Learning (Encell), ja sen ovat laatineet Jönköpingin korkeakoulussa toimivat kasvatustieteen tutkijat Joel Hedegaard ja Martin Hugo. Heidän tutkimuskohteenaan ollut IT-alan koulutus oli suunnattu 19–30-vuotiaille henkilöille, joilla on Aspergerin oireyhtymä. Tutkimuksessa tarkasteltiin osallistujien kokemuksia koulutuksesta, koulutuksen toimivuutta ja sitä, miten osallistujille suunnatut tukitoiminnot järjestettiin.  

Tulokset osoittavat muun muassa, että sosiaalinen oppiminen on vähintään yhtä tärkeää kuin opetettavien sisältöjen oppiminen. Tutkijoiden mielestä osallistujien on toki välttämätöntä omaksua koulutuksen formaalit sisällöt kyetäkseen työllistymään, mutta myös sosiaalisilla suhteilla on tärkeä rooli etenkin osallistujien itseluottamuksen ja itsetuntemuksen kehittymisen kannalta.

Lisää aiheesta (ruotsiksi)