Vaihtamalla paranee

 

Mitä opettajavaihto tarkoittaa?

− Toteutamme Vanajaveden Opistossa ja Wahren-opistossa toista vuotta opettajavaihtoa käsityönopetuksessa. Käymme opettamassa toistemme opiskelijoita. Emme niinkään halua lisätä kurssituottoja vaan hyödyntää yhteistä osaamista ja työvälineitä sekä oppia toisiltamme.

Mitä iloa vaihdosta on?

− Kummankin opettajan ammatillinen osaaminen laajenee. Toisen tausta muotoilussa ja vaatetuksessa, toisella tekstiilityössä ja huovutuksessa. Opimme toisiltamme muutakin: miten suunnitella, hinnoitella, toteuttaa ja markkinoida kurssi tai miten kerätä opiskelijapalautetta.

Kurssien suunnittelu helpottuu, kun vaihtokurssista on kokemusta ennestään ja materiaalit ja välineetkin ovat valmiina. Kansalaisopiston opetustarjonta laajenee sellaisiin kursseihin, joille ei muuten löytyisi opettajaa tai joita olisi muuten hankala toteuttaa. Aina ei ole kovin helppoa edes saada teknikassa vaadittavaa materiaalia omalta paikkakunnalta.

On sitä paitsi mukavaa vaihtelua lähteä asiantuntijana toiseen opistoon uusien, innokkaiden oppijoiden pariin.

Miten te sen teette?

− Pidämme vaihto-opistossa lyhytkursseja erityisteemoista. Hämeenlinnalaiset ovat esimerkiksi saaneet opiskella, miten nukittaa tuftaamalla tai värjätä kangasta indigolla. Forssaan on viety oppia valokuvan käytöstä huovutuksessa.

Lainaamme toisillemme työvälineitä ja materiaaleja: värjäystarvikkeita, suojavarusteita ja huovutusvälineitä. Meillä on yhteinen käsityönopetuksen Kädestä pitäen -blogi ja yhteisiä vuositeemoja. Kolmas kumppani on Maarit Humalajärvi Valkeakoski-opistosta.

Työ on samaa, mutta työaika toki pitenee ajamatkan verran. Opistojen väliseen vajaan 60 kilometrin matkaan kuluu tunti suuntaansa. Siksi kurssit pyritään tiivistämään päivään tai viikonloppuun.

Mitä aiotte seuraavaksi?

− Opettajavaihto on jo laajentunut Wahren-opiston kotipaikasta Forssasta Loimaalle. Suunnitteilla on tuntiopettajien vaihtoa. Ensi vuoden yhteinen käsityön teema on vielä mietinnässä, mutta syksyn kalenterissa on varaus yhteiselle kiertävälle käsityönäyttelylle. Suunnittelemme lisäksi opintomatkaa.

Paraikaa teemme yhdessä käsityön osa-alueiden opetussuunnitelmia ja kehittelemme käsityökursseille uutta tasoluokitusta. Se auttaa opiskelijaa löytämään yhä paremmin oman kurssinsa.

Kuva: Kaisu Jylhä-Ollila

Aiemmin Soulissa:

Kotikutsuista uusi opistohitti?

The post Vaihtamalla paranee appeared first on Souli.