Väitös: Oppimispeli ei toimi ilman opettajaa

 

Kasvatustieteilijä Kimmo Oksanen otti selvää, millainen peli toimii yhteisöllisessä oppimisessa.

Pedagogin pelitapahtumat

  • Oppiminen pelissä -seminaari torstaina 23. lokakuuta kello 15–18 (Minervatori, Siltavuorenpenger 5 A). Puhujina esimerkiksi peliteollisuuden kehittäjä Sonja Ängeslevä ja professori Erno Lehtinen.
  • Kimmo Oksasen väitöskirjan  tarkastus lauantaina 25. lokakuuta kello 12 Jyväskylän yliopistossa (Mattilanniemi, Agora).

Hän havaitsi, että vaikeinta on tuoda yhteen oppimisen ja pelisuunnittelun näkökulmat.

− Kun yhdistetään yhteisöllisen oppimisen teoriatieto ja pelisuunnittelun mahdollisuudet, saatetaan löytää uusia keinoja tukea pelaavien nuorten vuorovaikutusta ja tiedonrakentamista yhdessä, sanoo Koulutuksen tutkimuslaitoksessa työskentelevä Oksanen.

Työtään varten hän kehitti Jyväskylän ammattiopiston ja LudoCraft-yrityksen kanssa Game Bridge -pelin. Se edellytti pelaajien yhteistyötä, tiedon jakamista, toiminnan koordinointia ja yhteisymmärrystä.

Peliä testasivat toisen asteen ammatillisen koulutuksen opiskelijat ja opettajat. He kokivat sen turvalliseksi, kannustavaksi ja vakaaksi tilaksi vuorovaikutukselle ja yhteistyölle. Peli loi todellisen tarpeen toimia yhdessä ja rakentaa yhteistä tietämystä.

−  Turvallisuudentunne on keskeinen tekijä avoimen vuorovaikutuksen ja tuottavan yhteisen tiedonrakentamisen muodostumiselle.

Teknologia vaatii osaamista

Väitöstutkimus tuskin voisi olla ajankohtaisempi: teknologia tunkee luokkahuoneeseen voimallisesti ja opetusta viedään koulutuspilveen.

Tutkija Kimmo Oksanen korostaa oppimisen ja pelisuunnittelun ammattilaisten yhteistyötä.

Tutkija Kimmo Oksanen korostaa oppimisen ja pelisuunnittelun ammattilaisten yhteistyötä.

− Nyt, kun Suomessa ja maailmalla on hirvittävä into varustaa opetustilat kaikenlaisella teknologialla, saattaa helposti unohtua kaikki muu, mikä edistää oppimista. Teknologia itsessään ei ratkaise oppimisen haasteita, vaan on mietittävä, kuinka se tukee oppimista, Kimmo Oksanen muistuttaa.

Niitäkin on, jotka pelkäävät oppimispelien korvaavan opettajan. Jos lähtökohtana on laadukas oppiminen, opettaja ei ole korvattavissa. Päinvastoin.

− Tutkimukseni vahvistaa käsitystä siitä, että opettajalla on hyvin merkittävä rooli oppimisprosessissa. Ei kuitenkaan tiedon jakajana vaan pikemminkin oppimisen ohjaajana ja tukijana.

The post Väitös: Oppimispeli ei toimi ilman opettajaa appeared first on Souli.